Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Alarmbel over internet in Noord-Nederland

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 24 januari 2011 08:05 uur

De Stichting Breedband in Bedrijf luidt de alarmbel over het internet in het noorden van het land. Volgens de stichting loopt het internet in Drenthe en Groningen binnen drie jaar helemaal vast omdat beide provincies nog vooral worden bediend met het ‘oude KPN-koper’ en coaxkabels van de traditionele kabelaars. Lavrijssen deed zijn uitspraken afgelopen weekeinde in de opening van het Dagblad van het Noorden.

Volgens de ingenieur en bedrijfsadviseur van de stichting is koper en coax nooit bedoeld geweest voor het transport van enorme hoeveelheden data.  Breedband in Bedrijf voorspelt derhalve dat het internetverkeer in Noord-Nederland binnenkort al haperingen zal vertonen. Daarnaast verwacht Lavrijssen dat ook de werkgelegenheid op termijn flink te lijden zal hebben onder het feit dat er te weinig glasvezelverbindingen voorhanden zijn. Hij roept vooral gemeenten in het noorden op om de aanleg van glasvezelverbindingen naar bedrijven en particulieren uit te breiden.

Lavrijssen lijkt voorbarig te zijn in zijn conclusies: op diverse fora worden zijn opmerkingen stevig bekritiseerd.  De adviseur van Breedband in Bedrijf suggereert een enorme achterstand die niet geheel lijkt te kloppen met gegevens van partijen als KPN en Eurofiber. Wie op de site www.glasvezel-nederland.nl kijkt, ziet dat ook de kernen in het noorden redelijk tot goed zijn ontsloten via glasvezel. Dat geldt in elk geval voor de bedrijventerreinen in grotere plaatsen als Assen, Emmen, Hoogeveen, Stadskanaal, Delfzijl en Groningen.

Lavrijssen haalt in het Dagblad van het Noorden een voorbeeld aan van een bedrijf dat vanwege het ontbreken van glasvezel het hoofdkantoor niet in Coevorden vestigde, maar uiteindelijk koos voor Amersfoort. Volgens gegevens van KPN zijn de vijf grootste bedrijventerreinen in Coevorden evenwel voorzien van glasvezelnetwerk en kunnen ondernemingen hierop worden aangesloten.

De infrastructuur ligt er dus, alleen zijn slechts weinig bedrijven nog aangesloten op glasvezel. De relatief hoge kosten zouden een forse drempel kunnen zijn om een dergelijke verbinding te overwegen.  Een Fiber to the Home(FttH)-koppeling kost gemiddeld zes tot acht keer meer dan een ‘traditionele’, zakelijke internetconnectie.

  • Pingback: Tweets die vermelden Alarmbel over internet in Noord-Nederland | ISPam.nl -- Topsy.com

  • Jeroen, 24 januari 2011 10:30 am

    Dat glasvezel-nederland.nl is verre van compleet. In de stad Groningen heb je een initiatief genaamd Community Network http://www.communitynetwork.nl/, die tegen een gunstig tarief (gunstiger dan KPN) in de hele stad glasvezelconnectiviteit kan bieden. Ziggo kan dat ook.
    In zuid-holland mis ik verder http://www.stichtingbreedbanddrechtsteden.nl/

    Previder, 24 januari 2011 11:16 am

    Door gebruik van nieuwe technieken zoals SDSL.bis en VDSL kan ook over koper een hoge bandbreedte worden aangeboden. Tot 50Mbps down en 20Mbps up zijn al mogelijk. Alhoewel de capaciteit van glasvezel hoger is, zal dit voor veel bedrijven al voldoende zijn.

    Overigens staat er een foutje in het artikel; FttH moet denk ik FttO (Fiber to the Office) zijn.

    Martijn, 24 januari 2011 11:58 am

    Wat een onzin, de coaxkabel die in het Noorden ligt is toch hetzelfde als in de rest van het land? Daar wordt ook rustig 130mbit/s downstream op gehaald en zoals hierboven al aangegeven wordt zit in de laatste meters telefoonkabel ook nog voldoende rek. Geen reden tot paniek dus. Ik kan me voorstellen dat grootschalige uitrol van glasvezel is buiten de steden minder aantrekkelijk is.

    Rins, 24 januari 2011 8:59 pm

    Je hoeft je oprit niet te schalen als er files staan op de knooppunten.

    Glasvezel biedt geen enkele meerwaarde zolang de overboeking op de backbones niet wordt opgelost.

    Sterker nog, bij de meeste glasvezelprojecten is de overboeking nog groter dan bij adsl of kabel.

    Dit is gewoon de zoveelste subsidie-slurper.

    Laatste reacties

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.