Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Opheffing Stichting Hostmerk Nederland

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 26 juni 2008 08:09 uur

De stichting die probeerde om een keurmerk voor webhosting te lanceren wordt opgeheven, zo heeft Stichting Hostmerk Nederland in een brief aan haar deelnemers laten weten. Voorzitter Dillard Blom schrijft in de brief dat ‘door de oprichting van verschillende brancheorganisaties waarbinnen een keurmerk idealiter ge├»ntrigeerd zou moeten worden, het draagvlak voor een zelfstandig keurmerk aan het verkleinen is’ en dat ‘Enkele initiatieven door het bestuur om Hostmerk samen te laten gaan met andere keurmerkinitiatieven tot op heden op niets zijn uitgelopen’.

Volgens mij is de oorzaak van het mislukken van het Hostmerk keurmerk tweeledig. Allereerst is de hostingbranche een zeer versplinterde branche, met heel veel spelers, waardoor de neuzen de zelfde kant op krijgen lastig is, maar ook betrokkenheid en vertrouwen krijgen is daardoor lastig. Aan de andere kant is er sinds twee jaar nauwelijks meer iets van Hostmerk vernomen en was het simpelweg oorverdovend stil rondom de stichting.

Desalniettemin is het erg jammer dat het Hostmerk keurmerk niet massaal door de hostingbranche is omarmt, want het initiatief was goed en was voorzien van een goed fundament. Ik denk overigens dat er op dit moment wel degelijk plaats is voor een zelfstandig certificerende instelling in de hostingbranche die mogelijk wel gelieerd is aan, maar niet direct onderdeel is van een brancheorganisatie. Juist om op die manier de continuïteit van het initiatief veilig te stellen, zoals in het verleden bijvoorbeeld gebeurt is met het NLIP dat stopte en de daar aan gelieerde Stichting NBIP die nog steeds bestaat.

Onderstaande brief is door Hostmerk aan haar deelnemers verzonden.

Jurri@n, 26 juni 2008 9:16 am

Het keurmerk was ook erg impopulair onder hosters omdat er enkele kromme voorwaarden werden gesteld. Zo werd SIDN-lidmaatschap verplicht gesteld. Opzich een goed idee om dat verplicht te stellen voor aanbieders van virtual hosting, maar als je alleen dedicated en colocated servers aanbied (zonder domeinnamen) dan ben je dus verplicht een SIDN-lidmaatschap af te sluiten waar je niets mee doet om een keurmerk te krijgen.

Verder moesten ook het netwerk waar de servers in stonden en het datacenter door hostmerk gekeurd zijn. Als een van de twee niet meewerkt, kon je het keurmerk dus ook niet behalen (terwijl je zelf wel aan alle criteria voldeed).

Daarnaast was er geen opeheid over de 'keurmeesters' (hun naam en hun kwaliteiten/kennis/ervaring). Dit zet natuurlijk ook de nodige vraagtekens bij de betrouwbaarheid van een keurmerk.

Hostmerk zei open te staan voor opmerkingen (zoals bovenstaande), maar deed er niets mee. Zoek de discussies op WHT: veel mensen stonden achter het idee van een keurmerk, maar waren het niet met de criteria van Hostmerk eens.

Casper Bakker, 26 juni 2008 9:22 am

Ik denk ook dat de redenen die Jurri@n opgeeft belangrijke punten zijn waardoor het keurmerk niet snel door de branche is omarmt. In het begin was ik enthousiast over het keurmerk en heb het in het begin nauwlettend gevolgd. Maar ik kreeg het gevoel dat het een onprofessionele club was die vooral deed wat ze zelf wilde en niet bereid waren om naar anderen te luisteren.

Jammer, maar misschien komt er nog een nieuw initiatief dat heeft geleerd van de fouten die Hostmerk gemaakt heeft.

Overigens denk ik dat het goed is dat ze zelf zien dat het niet meer gaat werken en de boel opheffen. Dat is beter dan het nog jaren te laten sudderen en de website online te houden.

Arjan Bijnen, 27 juni 2008 11:23 am

http://www.garagetv.be/video-galerij/zowietje/Hoe_websites_offline_gaan_soms.aspx

Toon, 27 juni 2008 3:25 pm

@Arjan, en dit heeft te maken met?

 • Pingback: Randy’s weblog » Opeens ben je lid van ISP-Belang?!

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.