Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

“Isp’s zijn de nieuwe geheime politie”

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 27 januari 2011 08:08 uur

Onder het mom van ‘zelfregulering’ delegeren EU-lidstaten steeds vaker opsporingstaken aan particuliere bedrijven zoals isp’s. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de EDRi. EDRi is de Europese organisatie voor digitale rechten, zeg maar de Europese tegenhanger van Bits Of Freedom.

Volgens de EDRi is deze fundamentele verandering van de term ‘zelfregulering’ een groot gevaar voor het internet. Het internet is groot geworden door het open karakter. Nu deze openheid wordt bedreigd zal dit negatieve gevolgen hebben voor de democratie en wereldhandel, zo meent het rapport.

Met name isp’s worden meer en meer gedwongen om politie te spelen en staan onder grote druk vanuit het justitieel apparaat en de politiek. Voorbeelden zoals de maatregelen getroffen door Visa, Mastercard en Paypal in de Wikileaks-affaire geven daar blijk van.

In het rapport worden veel voorbeelden genoemd van maatregelen die in Europa worden uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn de Three Strikes-wet in Frankrijk en het Acta-verdrag.

De EDRi pleit voor behoud van openheid van het wereldwijde web en vindt dat isp’s niet moeten worden opgezadeld met allerhande opsporingstaken. Net zo min als we van de Posterijen verlangen dat zij zich gaan bezighouden met de mogelijke illegale inhoud van  postpakketjes, moeten isp’s niet worden opgezadeld met opsporingstaken op het web.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.