Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Datavolume groeit pijlsnel dankzij hd-tv’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 28 januari 2011 08:06 uur

De omvang van het internetverkeer neemt de komende jaren snel toe door het toenemend gebruik van hd-tv’s met toegang tot internet. ’s Werelds grootste internetknooppunt DE-CIX in Frankfurt voorspelt dat er in 2015 ongeveer 20 keer meer dataverkeer dan nu.

Dat stelt de internet exchange in een terugblik op 2010. In een jaar tijd zijn hoeveelheden data die tijdens de spitsuren door de DE-CIX worden verwerkt, verdubbeld van 700 gigabit per seconde tot 1,4 Tbps. Het knooppunt verwerkt daarmee meer verkeer dan de AMS-IX.

Door deze groei verwacht het Duitse internetknooppunt aan het einde van 2015 20 keer zoveel datavolume te verwerken als op dit moment. De apparatuur is volgens de internetexchange wel opgewassen tegen deze groei. “De systemen van de DE-CIX zijn ontworpen voor een doorvoer van maximaal 40 terabits per seconde.”

Oorzaken
De toegenomen drukte op de DE-CIX van vorig jaar is onder meer te verklaren door het grote aantal nieuwe partijen (63) uit Oost-Europa dat zich heeft aangesloten. Verder zal het internetverkeer de komende jaren nog exponentieel groeien door het toenemend gebruik van hoge resolutie tv (hd-tv).

“De grootste groei in het verkeer op de DE-CIX verwachten wij de komende jaren door nieuw aangesloten afnemers, maar ook door tv- en videocontent in hd, die worden gebruikt in combinatie met de snel toenemende aantal terminals in meer en meer huishoudens”, stelt Frank Orlowski, hoofd van de afdeling Business Development & Marketing bij de DE-CIX.

Volgens een onderzoek van het Amerikaanse bureau In-Stat zal in 2014 het aantal tv’s met een internetaansluiting  verzesvoudigd zijn.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.