Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kroes kondigt nieuwe richtlijnen aan voor cloud computing

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 2 februari 2011 08:05 uur

Cloud blijft ook in 2011 het magische woord. Grote bedrijven, zoals recentelijk nog Intel en HP, bombarderen de markt blijvend met nieuwe initiatieven. Tijd dus om eens goed te kijken naar de regelgeving omtrent diensten die vanuit de public cloud worden geleverd. En mogelijk is het ook tijd om de regels voor privacybescherming aan te passen. Eurocommissaris Neelie Kroes zei dit eind vorige week tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

Kroes vreest dat met name private cloud computing de huidige regelgeving voor privacybescherming uitholt. Services vanuit de public cloud betekenen immers impliciet ook transport van data vanuit de cloud – en wellicht data die normaliter onder privacywetgeving valt. Zeker met de huidige groei van cloud computing worden al snel de juridische grenzen bereikt omdat de huidige regelgeving nog geen rekening hield met deze ontwikkeling.

In haar toespraak voor de denktank in Davos stipte Kroes drie aandachtsgebieden aan: het juridische raamwerk voor privacybescherming, de technische grondslag met betrekking tot security en de technische standaarden voor API’s (Application Programming Interfaces) en bestandsformaten.

In alle aandachtsgebieden zal de Europese Commissie de regelgeving bestuderen en zonodig met voorstellen voor nieuwe richtlijnen komen, aldus Kroes. Ze onderstreepte hierbij wel dat de commissie cloud computing wil stimuleren en ook doorgaat met de steun aan diverse proefprojecten.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.