Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

EuroDNS gaat .co.nl subdomeinen uitgeven

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 juni 2008 08:04 uur

Nederland is weer een nieuw domain registry rijker, of eigenlijk een subdomain registry, tijdens de ICANN meeting in Parijs heeft EuroDNS haar .co.nl subdomain registry gelanceerd. Met de subdomeinen speelt EuroDNS in op het feit dat bij 45 landen top leveldomains, .co.tld de standaard is, zoals bijvoorbeeld co.uk, co.kr en co.nz, waardoor veel internationale bedrijven ook een op .co.nl eindigende (sub)domeinnaam willen hebben.

Zelf vraag ik me een beetje af wat het nu van .co.nl is, het blijven in essentie subdomeinen. Het argument dat internationale bedrijven een Nederlandse tint kunnen geven aan hun aanwezigheid op internet met .co.nl is natuurlijk volledig juist, maar daarvoor kunnen ze net zo goed gewoon een .nl-domeinnaam registreren. Overigens voor de duidelijkheid, co.nl is een .nl-domeinnaam die door EuroDNS is geregistreerd. SIDN heeft niks met het initiatief van EuroDNS te maken, behalve dan dat de domeinnaam waarvan de subdomeinen worden afgeleid (co.nl) bij SIDN geregistreerd staat, net als bijvoorbeeld ispam.nl en hyves.nl.

Verder vraag ik me ook af wat de juridische status van dergelijke subdomeinen zullen zijn, over domeinnamen (SLD’s) is al de nodige jurisprudentie ontwikkelt, maar geldt die dan ook voor subdomeinen? Hoe verhoudt de technische realiteit zich op dit punt met de juridische?

Inhoudelijk vind ik ook dat met de lancering sterk het idee wordt gewekt dat dit een nieuw soort TLD is. Allereerst vind de lancering plaats op een ICANN meeting, precies de plek waar ‘echte’ nieuwe TLD’s hun oorsprong vinden, ik zie het zo gebeuren dat (registars) reclame voor het subdomein gaan maken met “launched at the ICANN meeting in Paris”. Verder is bij .co.nl vrijwel alles het zelfde als bij een TLD operator zou aantreffen, zoals een sunrise periode, ADR-procedure, registrars en houders, dat is zeer zorgvuldig, maar ook verwarrend.

Sander Scholten, general manager van de .CO.NL operator laat in een reactie tegenover ISPam.nl weten dat het allemaal zo zorgvuldig mogelijk is opgezet, waarbij Deloitte is ingeschakeld voor de sunrise beoordeling en het Czech Court voor de ADR-procedure. Verder wees Scholten er op dat EuroDNS tegenwoordig Fortis als belangrijke aandeelhouder heeft.

De keuze van de lancering op de ICANN meeting in Parijs komt voort uit het feit dat daar de doelgroep bij elkaar komt en EuroDNS heeft nou eenmaal een goede band met de ICANN community. Het is niet de bedoeling om daarmee de schijn te weken dat de .co.nl domeinnaam een TLD is, dat wil EuroDNS juist koste wat kost voorkomen, zo stelt Scholten.

Het idee om subdomeinen uit te geven is volgens Scholten ook niet nieuw, CentralNIC is er mee begonnen, die subdomeinen uitgeven met extensies als eu.com, uk.com, .cn.com en .de.com en dat gaat al jaren prima. Scholten is ook niet bang dat malafide domeinnaam verkopers .co.nl subdomeinen zullen proberen te verkopen. Mocht dat gebeuren dan zal EuroDNS daar tegen optreden, daarmee wil het bedrijf niet mee geassocieerd worden.

SIDN woordvoerster Lycke Hoogeveen geeft in een reactie aan dat SIDN al heel wat telefoontjes over de .co.nl domeinnaam heeft gekregen van zowel houders als deelnemers. Voor SIDN is .co.nl echter gewoon één van de bijna 3 miljoen .nl-domeinnamen heeft er dan ook in principe geen problemen met het initiatief zelf.

Al geeft de lancering tijdens de ICANN meeting wel een bepaalde statuur aan het initiatief en kan SIDN zich voorstellen dat er enige verwarring ontstaat over het verschil tussen .co.nl als domeinnaam en .nl als Top Level Domain (TLD). Het mag niet zo zijn dat mensen denken een .nl domeinnaam te registreren, terwijl ze eigenlijk bij een houder van een .nl-domeinnaam een subdomein registreren. Over de wijze van positionering van de .co.nl domeinnaam is SIDN daarom niet geheel tevreden. Om die reden zal SIDN het initiatief scherp in de gaten houden.

Ondanks mijn twijfels over het .co.nl subdomein, neemt dat niet weg dat ik het wel een leuk initiatief vind. De mogelijkheden van het DNS zijn veel groter dan enkel het registreren van een domeinnaam onder een TLD en van die mogelijkheid maakt EuroDNS gebruik. Het is in iedergeval een veel beter initiatief dan dat van Unified Root die niet bestaande TLD’s voor 1.000 euro uitgeeft, de .co.nl subdomeinen zijn tenminste te gebruiken!

Jan, 28 juni 2008 10:29 am

Zal wel omdat ze nog niet groot genoeg zijn, maar co.nl heeft maar twee nameservers. Beide in hetzelfde AS (geen anycast, zo te zien). En allebei IPv4 en geen IPv6. Dat valt me toch wel een beetje tegen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.