Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Grote zorgen om totale internetblokkade Egypte

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 2 februari 2011 08:03 uur

De Europese Unie heeft Egypte opgeroepen om het internet en andere media weer vrij toegankelijk te maken. Ook de ICANN is bezorgd nu de laatste isp in Egypte is afgesloten.

Vorige week donderdag werden al vier van de vijf providers geblokkeerd. Een aantal dagen bleef de isp Noor nog als enige provider overeind, naar verluidt omdat het bedrijf de Egyptische aandelenmarkt host.

Maandagavond werd echter duidelijk dat ook de website van de laatste internetprovider in Egypte door de overheid is geblokkeerd, zo meldt het bedrijf Renesys. Alleen een netwerk dat op de achtergrond draait voor onder meer vliegvelden en banken zou nog actief zijn.

Deze week hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken Egypte opgeroepen om de toegang tot internet weer te herstellen. “De Raad van ministers roept Egypt op om alle communicatienetwerken direct weer open te stellen zodat ongehinderde toegang tot alle media, inclusief internet, gegarandeerd is.”

.misr
Ook de ICANN volgt de ontwikkelingen in Egypte met ‘grote zorg’. Volgens de ICANN zit het probleem in het top level domein .misr (in Arabische schrift مصر.). Deze tld wordt beheerd door de telecomautoriteit in Egypte (NTRA).

De eerste dns-server voor .misr staat in Egypte zelf en er is geen tweede dns-server buiten Egypte waarop de data alsnog bereikbaar is. “Dit betekent dat als Egypte deze tld onbereikbaar maakt, al die websites ook voor de rest van de wereld onbereikbaar zijn”, aldus de ICANN.


Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.