Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Laatste IPv4-blokken uitgedeeld aan RIRs

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 4 februari 2011 08:08 uur

ICANN-directeur Rod Beckstrom heeft tijdens een officiële bijeenkomst in de Verenigde Staten de laatste vijf blokken IPv4-adressen uitgedeeld. De voorraad met IPv4-adressen bij de IANA is nu echt op.

Het laatste blok 185 /8 werd donderdag overhandigd aan het hoofd van de RIPE NCC.  Kort daarvoor ontvingen LACNIC, AfriNIC, ARIN en APNIC hun laatste IPv4-blok. Afgelopen dinsdag werden nog twee blokken aan APNIC uitgegeven.

ICANN-topman Beckstrom benadrukte dat nu, 16 jaar na het ontstaan van het IPv6-protocol, zijn voorganger uitgeput is geraakt. Tenminste aan de zijde van de IANA. De vijf regionale internet registries (RIR) zullen vanaf nu de laatste IPv4-adressen gaan verdelen. Volgens de Number Resource Organization (NRO) is het moeilijk om te voorspellen wanneer de voorraad aan IPv4-adressen bij de RIRs opraakt.

Volgens Beckstrom is het een historisch moment en één van de belangrijkste dagen in de geschiedenis van het internet. “35 jaar geleden bedacht Vint Cerf IPv4 en zei dat het genoeg was om er een experiment mee te doen”, aldus Beckstrom. “Het is een experiment geworden dat nooit is geëindigd.”

Internet Architecture Board-voorzitter Olaf Kolkman zei tijdens de bijeenkomst dat er lang naar dit moment is toe geleefd. “Maar internet zal volgende week niet anders zijn dan nu. Er is geen gevaar op korte termijn, maar wel op de lange termijn.” Kolkman voorspelt dat IPv4 en IPv6 zeker meer dan tien jaar, en misschien wel twintig jaar, naast elkaar zullen blijven bestaan.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.