Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Onderzoekers: ISP’s moeten besmette abonnees afsluiten

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 1 juli 2008 08:01 uur

ISP’s moeten abonnees die geïnfecteerd zijn met malware verplicht afsluiten en als ze dat niet doen moeten ze aansprakelijk worden gesteld voor de digitale vervuiling als spam, verspreiding van illegaal materiaal en hosting van phishing websites, die de besmette abonnees veroorzaken. Daarnaast zouden abonnees het recht moeten krijgen om weer aangesloten te worden, mits ze de volledige verantwoordelijkheid nemen voor het feit dat hun machines ook daadwerkelijk weer volledig vrij van malware zijn. Dat is éen van de aanbevelingen in een onderzoek (pdf) naar marktfalen op het gebied van veilige elektronische communicatie dat is uitgevoerd in opdracht van het European Network and Information Security Agency (ENISA).

Een andere aanbeveliging aan ENISA is om een onderzoek te starten naar de gevolgen van uitval van Internet Exchange(s) Points (IXP) én om samen met telecom waakhonden tot best practices te komen voor de weerbaarheid van IXP’s. Ook bevelen de onderzoekers de EU om een vedragsorganisatie in het leven te roepen naar het model van de NAVO, met de taak om te faciliteren bij internationale samenwerking in de strijd tegen cybercrime.

Sjoerd van Groning, 1 juli 2008 10:19 am

Een (jonge) startup die hier een erg goede oplossing voor heeft gebouwd is denk ik quarantainenet (www.quarantainenet.nl). Ze hebben in elk geval al zeer veel universiteiten (campus) en hogescholen als klant. Vooral het feit dat je zonder tussenkomst van een helpdesk weer online kan is voor de capabele gebruiker erg prettig.

En minder capabele gebruikers komen na eenmalig gebruik van de one-strike niet weer in aanmerking om zich uit hun quarantaine te klikken.

Sebastiaan Stok, 1 juli 2008 11:09 am

"gedesinfecteerd"?
Dat betekend toch ontdaan van (virussen) :)
http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=gedesinfecteerd

Bedoel je niet 'geïnfecteerd' ;)
[b]Arnout[/b]: Ja, lang leve spellingscontrole :|

gerwin, 1 juli 2008 3:27 pm

Maarre ik zeg vandaag doorvoeren. Dan leren mensen het wel af om laks te zijn en hun computer beveiliging op orde te hebben.

Jaap, 1 juli 2008 7:52 pm

Godsamme, 62 pagina's saaie tekst... dan ben ik toch bij dat Arnout dit in een paar regels weet samen te vatten.

Jeeves_, 3 juli 2008 5:20 am

gerwin: De aanbeveling gaat de ISP beboeten voor de clueloosheid van zijn klanten.

Stel je voor dat ik een DSL-lijn heb met wifi en dat mijn wifi gehacked wordt. Vervolgens gaan er een paar miljoen spammetjes over de lijn, of wordt er malware verspreid. Niet *ik*, maar mijn ISP wordt dan aansprakelijk gesteld en krijgt boetes.

Lijkt me niet kloppen, toch?

gerwin, 4 juli 2008 8:44 pm

Maar ik doelde op het gedeelte om klanten te isoleren. Dat aansprakelijk stellen gaat te ver. We worden tegenwoordig overal verantwoordelijk gehoude :(

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.