Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google: Microsoft kopieert zoekresultaten in Bing

 • Door
 • Jeroen Mulder
 • geplaatst op
 • 8 februari 2011 08:05 uur

Google beweert dat Microsoft de zoekresultaten van Google kopieert naar Bing. Bewijs hiervoor werd onlangs gepost op ZDnet.com. In een reactie stelt Bing’s ontwikkelchef Stefan Weitz dat Microsoft diverse zoekstrings en tools gebruikt om de zoekresultaten te optimaliseren. Toolbars behoren tot die middelen: met behulp van toolbars – opt-in programma’s – in Internet Explorer monitort Microsoft wat gebruikers zoeken op – onder meer – Google. Niets verkeerds mee, aldus Microsoft.

Bij wijze van experiment koppelden Google-medewerkers het niet bestaande woord ‘mbzrxpgjys’ aan een eigen pagina over Research in Motion. Binnen enkele weken prijkte de pagina onder ‘mbzrxpgjys’ niet alleen bovenaan de zoekhits binnen Google, maar ook in Bing. Google verzamelde op deze wijze meer voorbeelden en speelde de resultaten door aan ZDnet.com.

Microsoft ontkent overigens beslist niet dat het Google gebruikt om de eigen zoekresultaten in Bing te verbeteren. Weitz is zelfs redelijk open over de manier waarop de softwaregigant uit Redmond toolbars inzet binnen de eigen browser om zoektochten te ‘indexeren’. Google heeft er desondanks grote problemen mee. ,,Ik heb mijn hele loopbaan gespendeerd aan het maken van een goede zoekmachine. Ik heb er geen probleem mee dat een concurrent een innovatief algoritme ontwikkelt, maar kopieren is geen innovatie,” fulmineert Amit Singhal op searchengineland.com. Singhal is de man die toezicht houdt op het algoritme van Google.

Het woord kopiëren gaat Microsoft echter te ver. En blijkbaar valt de aantijging toch niet echt lekker, gezien de reactie die later volgde op de Bing-communitysite. Het Google-bewijs doet geen recht aan de manier waarop Bing zoekresultaten indexeert, aldus Harry Shum, vice-president van Bing. Van kopieren is absoluut geen sprake.

Victor van Zuydewijn, 8 februari 2011 9:55 am

1) Lekker op tijd: 2 Februari op Nu.nl vandaag op Ispam: http://www.nu.nl/internet/2436763/microsoft-steelt-zoekresultaten-google.html
2) Lekker verband houdend met ISP's.
3) Waar is het nieuws dat de SIDN een website heeft gelanceerd ivm 25 jarig bestaan van .NL?

Het failliet van een site in een post bevestigd!

 • Pingback: Tweets die vermelden Google: Microsoft kopieert zoekresultaten in Bing | ISPam.nl -- Topsy.com

 • Peter, 8 februari 2011 3:48 pm

  Nou Victor,

  Of we zitten te wachten op van jeauleaux en die faalclub...

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.