Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Steeds meer Canadese isp’s kiezen voor datalimieten

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 7 februari 2011 08:04 uur

Canadese internetters zijn niet meer zo vrij met het internetgebruik als ze gewend waren. Nadat de eerste grote internetprovider in het land vorig jaar een datalimiet van maximaal 25 GB per maand instelde, volgen nu steeds meer isp’s dit voorbeeld.

Eén van die volgers is de Canadese isp TekSavvy. De provider hanteert op dit moment nog een gebruikslimiet van 200 GB per maand. Voor 8 Canadese dollars per maand meer kan de gebruiker ongelimiteerd downloaden. Maar in navolging van Bell Canada, wil Teksavvy ook het dataplafond verlagen tot 25 GB, schrijft Zeropaid. Eerder voerde onder meer de provider Rogers al datalimieten in.

Het Canadese consortium van netwerkoperators (CNOC) is niet gelukkig met de nieuwe datalimieten. Volgens de organisatie zijn de consumenten er niet bij gebaat en is het slecht voor de concurrentie in de markt.

Het hebben van een datalimiet van 25 GB kan al snel tot extra kosten leiden, als er bijvoorbeeld een hd-film wordt gestreamd of als er een Linux iso-bestand wordt binnengehaald. Volgens Zeropaid kost het downloaden van hd-film boven op je datalimiet al gauw zo’n 5 dollar.

Niet duurder
De datalimieten werden door Bell Canada in mei 2010 ingevoerd om meer omzet per klant te kunnen genereren. De limieten gelden niet alleen voor de consumenten die klant zijn, maar ook voor kleinere isp’s die reseller zijn bij Bell Canada.

Comcast, een Amerikaanse provider die ook in Canada zaken doet, zei destijds geen voorstander te zijn van datalimieten. “Bij de aanleg van onze netwerken zijn we uitgegaan van de belasting tijdens de piekuren. Het is namelijk niet zo dat als iemand meer data verbruikt dat hij automatisch duurder is voor de isp”, zo sprak de technisch directeur vorig jaar.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.