Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Samenvatting DNS.BE jaarverslag 2007

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 4 juli 2008 08:09 uur

DNS.BEHet jaarverslag 2007 van DNS.BE staat van oudsher wil vol met cijfertjes, statistieken en grafieken. Voor ISPam.nl ben ik het jaarverslag ingedoken en heb ik een aantal interessante gegevens er uit gehaald. In 2007 is het aantal .be-domeinnamen gegroeid van 602.607 naar 736.498 een netto groei van 133.891 (+22.0 procent).

In 2007 werd er 242.408 .be-domeinnamen opgeheven, waarbij in 16.422 gevallen werd de opheffing (tijdig) ongedaan gemaakt. Van de totaal 225.986 die in quarantaine zijn gekomen zijn er 6.689 uit quarantaine gehaald door de huidige agent en 936 door een andere dan de oorspronkelijke agent. Totaal werd dus een 3.37 procent van de opgeheven .be-domeinnamen uit quarantaine gehaald. Verder blijkt dat van de .be-domeinnamen die na 40 dagen uit de quarantaine komen er maar 1.7 procent binnen een uur weer wordt geregistreerd, waaruit DNS.BE opmaakt dat domainers (domein handelaren) maar beperkt actief zijn onder .be.

Het grootste deel van de houders van .be-domeinnamen zijn niet heel verrassend de Belgen zelf (72.7 procent), daarna volgen de Nederlanders (14.9 procent) en Fransen (4.2 procent). Schrikbarend is de verhouding van de geografische spreiding van de Belgische .be-domeinnaam houders. Het overgrote merendeel is gevestigd in Vlaanderen (69.0 procent), gevolgd door Wallonië met (17.0 procent) en Brussel (14.0 procent).

Volgens DNS.BE consolideert de Belgische markt voor agenten (webhosting), de 10 grootste agenten hadden in 2007 samen 39.5 procent marktaandeel tegenover 37.4 procent in 2006. De helft van alle .be-domeinnamen is geregistreerd via maar 16 agenten, in 2006 waren dat er nog 17. Ook worden er telkens meer buitenlandse agenten actief. Nederlandse agenten blijven vaak enkel op hun thuismarkt actief (72.4 procent), terwijl voor Franse agenten de Belgische markt een interessante afzet markt is.

DNS.BE organiseert een forum voor haar agenten, waar deelnemers elkaar en de medewerkers elkaar kunnen treffen. Daarnaast zegt DNS.BE op die manier ook goed op de hoogte te blijven wat leeft in de lokale internet gemeenschap. In 2007 is er drie maal een dergelijk forum georganiseerd. De belangrijkste thema’s en conclusies worden door DNS.BE overgenomen en naar alle agenten verspreid via de drie maandelijkse nieuwsbrief.

De belangrijkste graadmeter hoe DNS.BE het heeft gedaan in 2007 is natuurlijk hoe haar agenten vinden dat ze het doet. Uit een tevredenheidsonderzoek dat in samenwerking met Heliview werd uitgevoerd kreeg DNS.BE van haar agenten over 2007 een 8.4 als rapportcijfer!

Over het jaar 2007 had DNS.BE een surplus (winst) van 1.408.124 euro, waarmee DNS.BE het jaar 2008 in kon gaan met maar liefst 8.649.051,39 euro aan eigen vermogen. Gezien dit positieve resultaat heeft DNS.BE de prijzen voor het abonnement op .be-domeinnamen per 1 januari 2008 met 40 procent verlaagd van 5 euro naar 3 euro per jaar.

Verder staan er nog een groot aantal interessante gegevens en statistieken in het jaarverslag, waarvan ik er een aantal heb uitgepikt.

Top 10 .be-agenten in 2007

.

.be-agenten actief op de Belgische, binnenlandse en buitenlandse markt

be-domeinnamen per houder

Verdeling .be-domeinnamen in België

Marktaandeel van Top Level Domains (TLD’s) in België

ISPam.nl Job board

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Nieuwe nummer 1 in de HostingReview.nl Top 100
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

18 hosting en datacentertweets: Zonnepanelen, nieuwe koelmachine, 8 jarig bestaan, taart en events
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...

De jaarcijfers bekeken: EvoSwitch Nederland
Gert: Jammer dat door betaalde advertenties die geplaatst worden onder het mom van een artikel zoals http...