Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nederlanders zijn relatief veilige internetgebruikers

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 8 februari 2011 08:07 uur

Het gaat goed met de bestrijding van internetcriminaliteit in Nederland. Dat blijkt althans uit nieuwe cijfers van Eurostat, het statistiekenbureau van de Europese Unie. Tijdens Safer Internet Day, vandaag 8 februari, wordt in heel Europa het veilig gebruik van internet nog eens extra benadrukt.

Iets minder dan een kwart van de Nederlandse internetgebruikers (23%) zegt tussen 2009 en 2010 getroffen te zijn door een virus, Trojaans paard of andere malware. Dat is relatief laag want het Europees gemiddelde ligt hierbij op 31%. De meeste pc-besmettingen waren afgelopen jaar in Bulgarije (58%), de minste in Duitsland (21%).

Ook is de financiƫle schade in Nederland laag. In heel de EU heeft 3% van de internetgebruikers financiƫle schade geleden door bijvoorbeeld phishing of creditcardfraude. Ook in Nederland lag dit op 3%, zo blijkt uit de EU-statistieken.

Nederlanders best beveiligd
Het onderzoek toont verder aan dat 84% van alle ondervraagden in Europa met een soort van beveiliging (in de vorm van hardware of software) werkt. De meeste beveiligingsproducten worden gebruikt in Nederland (96%) en Luxemburg, Malta en Finland (allen 91%).

Het onderzoek is in het tweede kwartaal van 2010 uitgevoerd ter gelegenheid van Safer Internet Day. Dit is een jaarlijkse dag waarop veilig internet voor iedereen wordt gepromoot, met name een veilig internet voor jongeren en kinderen. Safer Internet Day is een initiatief van INSAFE, een Europese organisatie die hiervoor subsidie ontvangt van de Europese Commissie.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.