Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Podcast: Ontwikkelingsland België

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 3 juli 2008 07:56 uur

‘België zeer kwetsbaar voor cybercrime’Jullie vroegen om meer podcasts en die krijgen jullie ook. In deze nieuwe ISPam.nl Podcast besteed ik aandacht de schrijnende situatie van Belgische internetters. Door de alleenheerschappij op de Belgische internetmarkt van Belgacom en Telenet is België verworden tot een ontwikkelingsland. De hoogste tijd voor ontwikkelingshulp in België!

[audio:http://www.ispam.nl/wp-content/uploads/2008/07/ispam-podcast02072008.mp3]

De uitgeschreven tekst van de podcast staat hieronder.

ISPam.nl Podcast: Ontwikkelingsland België (uitgeschreven)

In ontwikkelingsland België is de dwangbuis genaamd datalimieten waar de Belgische internetter continue mee wordt geconfronteerd iets losser geworden doordat bij duopolisten Belgacom en Telenet de datalimieten iets zijn verruimd bij de duurste abonnementen krijg je nu maar liefst respectievelijk 35 en 60 hele Gigabytes!

Natuurlijk zijn er ook een aantal alternatieve internet aanbieders in Belgie, maar die hebben geen serieus marktaandeel. Alhoewel de Nederlandse provider Scarlet in Belgie als enige een serieus marktaandeel heeft. En laat Scarlet nou net door duopolist Belgacom zijn overgenomen.

Nu gaat het er nog wel om spannen of de overname wel wordt goedgekeurd door de Belgische mededingingsautoriteit, maar het feit dat Belgacom de overname van de enige partij met serieus markt aandeel denkt te kunnen overnemen zegt genoeg over de situatie in Belgie waarbij de duopolisten zich oppermachtig voelen bij falende regulering van de markt.

Het machtsmisbruik door de duopolisten was vorige maand weer duidelijk te zien. Tegelijkertijd met de verhoging van de datalimiet naar 60GB door Belgacom verhoogde het bedrijf meteen ook de prijs van een kale telefoonlijn van 6.85 naar 9.95 euro per maand. Klanten van alternatieve internet aanbieders gebruiken die voor hun verbinding. Hoe toevallig is het dat die ontwikkelingen komen op het moment dat het ADSL2+ netwerk enkele dagen later op 1 juli verplicht moet openstellen voor de concurrentie.

De politiek in België is gelukkig ook wakker aan het worden, minister Vincent van Quickenborne heeft al een aantal maal op duidelijke wijze laten weten van de datalimieten af te willen, maar zegt er zelfs niks tegen te kunnen doen. Dat is natuurlijk onzin, omdat de overheid meerderheidsaandeelhouder van Belgacom is.

Maar het is niet alleen door het duopolie en de politiek dat de situatie in België zo scheef is. Ook de Belgische internetter (consument) laat het allemaal maar over zich heen komen. Er is zelfs een heuse Telecom en Internet Klanten vereniging Tik vzw met duizenden leden, waarvan je zou verwachten dat die het datalimieten probleem binnen notime zouden tackelen. Niets is minder waar, na jaren heeft Tik vzw nog geen deuk in een pakje boter geslagen.

Dat is compleet onbegrijpelijk, die vereniging lijkt een goed geoliede machine die kan rekenen op een achterban van vele duizenden leden. Wellicht is het net als bij veel voetbal landen dat het bij Tik vzw enkel aan goed leiderschap en visie ontbreekt. De gouden stelregel bij lobbyen en actievoeren is wat mij betreft dat je enkel respect van je tegenstander krijgt als je tenminste zo nu en dan er hard in gaat en ook doorbijt, want blaffende honden bijten niet zegt ook het spreekwoord. En Tik vzw bijt niet!

Elk land krijgt de ISP’s die het verdient, als de Belgen zelf geen actie ondernemen en niets doen tegen de belachelijke datalimieten, dan is dat het verdiende loon. Daarmee is België net een ontwikkelingsland. Misschien is het daarom niet eens zo gek idee om minister Koenders te vragen om geld vrij te maken voor ontwikkelingshulp aan België.

Tot zover deze ISPam.nl Podcast met Arnout Veenman. Ik ben ook dit keer weer erg benieuwd naar jullie reacties. Dus reageer!

Vanderheyden Arne, 3 juli 2008 9:58 am

Arnout, ik mis nog steeds concrete suggesties van je die ik, zelfs toen ik er in een eerder artikel (http://www.ispam.nl/archives/1856/zorgen-over-overname-scarlet-door-belgacom/) specifiek om vroeg, niet heb mogen ontvangen.

Arnout Veenman, 3 juli 2008 10:10 am

Arne, je verwacht toch niet dat ik een pasklare oplossing voor je hebt klaar liggen?! Als ik die had gehad, dan had ik die allang opgeschreven. Een visie ontwikkelen en een strategie uitdenken kosten nou eenmaal tijd, maar ondanks dat Tik vzw al lange tijd actief is, lijken beide nog steeds te ontbreken.

Vanderheyden Arne, 3 juli 2008 10:14 am

Arnout: dan suggereer ik ook dat je kapt met zulke uitspraken.

Arnout Veenman, 3 juli 2008 10:16 am

Arne, volgens mij is het niet mijn taak om een visie en strategie voor organisaties te ontwikkelen waar ik niet bij betrokken ben. Als journalist is het wel mijn taak om kritisch naar zaken te kijken en daar ook zodanig over te berichten.

Vanderheyden Arne, 3 juli 2008 10:22 am

Arnout: kritisch kijk je er zeker tegen aan, maar je snapt blijkbaar nog steeds niet dat de zaken veel ingewikkelder liggen dan de meeste mensen (waaronder jij zo blijkt) liggen.
Er zijn verder nog andere zaken waar Tik zich mee bezighoud, de datalimieten is daar slechts een deel van. Verder lijk je vaak Tik ook nogal met Pub te verwarren.

DreamHost.nl, 3 juli 2008 11:04 am

Dat krijg je als een Nederlander zich gaat bemoeien met Belgische "folklore" ;)

Amedee, 3 juli 2008 11:38 am

Beste Arnout Veenman,

U stelt zichzelf voor als journalist.
Ik dacht dat het tot de journalistieke geplogenheden behoort om, wanneer men iets schrijft over een bepaalde persoon of organisatie, dat de journalist dan de betrokken persoon of organisatie daarvan op de hoogte brengt, en eventueel zelfs uitnodigt om te reageren.
In België hebben wij daar een mooi woord voor: deontologie. Ik weet niet of men dat in Nederland ook kent?

In ieder geval, als u graag een formele reactie krijgt van Tik vzw, dan kan u zich richten tot [email protected]
Aangezien u opmerkingen heeft over het leiderschap van deze organisatie, ben ik er zeker van dat voorzitter Rudi Vansnick uw bericht met aandacht zal lezen.

Vriendelijke groeten,

Amedee Van Gasse

Arnout Veenman, 3 juli 2008 12:10 pm

Amedee, gelukkig zijn we in Nederland niet zo formeel. Het principe van hoor-en-wederhoor is in Nederland ook één van de normen maar ik zou niet weten waarom ik nu (opnieuw) behoefte zou hebben aan een reactie van Tik vzw (of een van de andere partijen die door mij genoemd zijn). Heerlijk dat mengen in folklore ;-)

Patrick Coeman, 3 juli 2008 4:17 pm

Het verschil tussen uw zwart/wit stukje hierboven en waar de anderen naar verwijzen maakt het verschil tussen een gedegen onderzoeksjournalist en een goedkope broodschrijver in de populaire 'boekskes'. U kiest natuurlijk zelf waar u graag gaat tussen staan. En dat is spijtig, want de basis van uw betoog klopt. Alleen spijtig dat de 'ik-ben-god-achter-mijn-klavier' houding moet primeren boven een goed en correct verhaal.

Lennie, 3 juli 2008 6:38 pm

Er staat een type fout in de tekst: "Al land" in de podcast zeg je: "Elk land".

Jan Claeys, 3 juli 2008 7:54 pm

Arnoud, je begrijpt duidelijk niet erg veel van de situatie in België, of van de mogelijkheden die we als Tik vzw al dan niet hebben om een bepaalde scheefgegroeide situatie te veranderen.

Wat wij niet kunnen is de providers of de politiek ergens toe dwingen. Zij trekken zich weinig aan van wat klanten roepen op fora (zoals het onze) of blogs (zoals de jouwe) die door misschien 0,01% van hun klanten gelezen worden.

Als ze negatief in de nationale media komen is dat daarentegen wel een probleem (daar lezen beleggers, zakenrelaties & politiekers immers ook mee). En met een paar acties & persberichten, en daaruitvolgende contacten in de media zijn we (Tik met de hulp van anderen dus!) er uiteindelijk in geslaagd de zaak in beweging te brengen. Belgacom & Telenet spartelen voorlopig nog wel wat tegen, maar uiteindelijk wordt het verhogen van de limieten naar aanvaardbare waarden wel goedkoper dan vechten tegen de negatieve kritiek.

Het vervolg binnen enkele maanden...?

Arne Vanderheyden fanclub, 5 juli 2008 6:16 pm

@Arne: Vindt jij het gek dat personen binnen de ISP wereld jou geheel uitkotsen? Overal waarje komt, op elk forum wat je bezoekt toon je vreselijk irritant gedrag welke bij meerdere partijen (personen) de strot uitkomt.

Jij zal het heel ver schoppen binnen Nederland, ik vermoet echter dat ze jou nog veel verder zullen schoppen (terug België in).

Vanderheyden Arne, 5 juli 2008 6:19 pm

Erg interessant dat je me op forums kent, gezien ik op geen enkel forum deze naam gebruik.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.