Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Handel in domeinnamen floreert weer

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 10 februari 2011 08:06 uur

Het kopen of verkopen van een domeinnaam ging nog nooit zo gemakkelijk en snel als nu. Dat concludeert domeinhandelplaats Sedo in haar jaarverslag. De verkoop van domeinnamen zit opnieuw flink in de lift.

In 2010 verkocht Sedo in totaal 43.483 domeinnamen. Dat is een stijging van 12% ten opzichte van 2009. De verkoop leverde in totaal ruim 76 miljoen euro op. Dat is maar liefst 40% meer dan een jaar eerder.

De Duitse domeinhandelsite verkocht vorig jaar ook aanmerkelijk meer Nederlandse domeinnamen. Want hoewel de verkoop van alle domeinen 40% meer geld opbracht, was de omzetgroei bij de Nederlandse domeinen bovengemiddeld (58%, in totaal ongeveer 750.000 euro). In 2010 werden namelijk 445 .nl-domeinnamen door Sedo verkocht, terwijl dat er in 2009 nog 350 waren (zie grafiek onder het artikel).

Druppel op een gloeiende plaat
Toch stelt het .nl-domein nog niet zo veel voor in de totale handel van Sedo. Van de totale handelsomzet van Sedo wordt slechts 1% bijgedragen door de verkoop .nl-domeinen. Ook vergeleken met andere cc-tld’s, stelt de verkoop van Nederlandse domeinnamen bij Sedo niet zoveel voor. Slechts 3% van alle verhandelde cc-tld’s waren vorig jaar .nl-domeinnamen. Het overgrote deel (46%) wordt voor rekening genomen van Duitsland (.de-domeinen).

De gemiddelde verkoopprijs van een .nl-extensie steeg in 2010 naar 1686 euro, heeft Sedo berekend. De duurste .nl-domeinnaam bij Sedo was vorig jaar gezocht.nl. De uiteindelijke verkoopprijs is hiervan nooit bekendgemaakt.

Vaste prijs
Volgens Sedo is het opvallend dat steeds meer kopers een domein kopen tegen een vaste prijs. In 2009 deed slechts 6% dit. Vorig jaar kocht een kwart van de kopers een nieuw domein tegen een vaste prijs, zo blijkt uit het verslag (pdf).

Overigens was de meest verkochte extensie ook afgelopen jaar weer de .com-extensie. De gemiddelde prijs bij Sedo voor een .com-adres steeg in 2010 van 1849 euro tot 2387 euro. Dit is vooral te danken geweest aan de verkoop van het topdomein sex.com voor 13 miljoen dollar.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.