Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

.tel sunrise start op 3 december 2008

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 4 juli 2008 08:04 uur

Aan het einde van het jaar wordt het mogelijk om .tel-domeinnamen te registreren.  .tel is anders dan andere Top Level Domains (TLD’s). Uniek aan .tel-domeinnamen is dat deze niet bedoeld zijn om er zelf een website achter te zetten, maar om contactgegevens te ontsluiten.

Een .tel-domeinnaam heeft namelijk naast de standaard DNS-records ook Naming Authority Pointer (NAPTR) records, die geen IP-adres maar contact gegevens bevatten. Daarmee werken .tel-domeinnamen op de zelfde manier als ENUM, met als verschil dat .tel-domeinnamen niet zijn afgeleid van een telefoonnummer.

Daarnaast is het niet mogelijk om een eigen website achter je .tel-domeinnaam te zetten, maar staat er een standaard website van TELNIC op met de contactgegevens, geografische gegevens en relevante keywords voor de zoekmachines. Daarbij is het wel mogelijk om subdomeinen aan te maken on je hoofd .tel-domeinnaam.

Ook kun je er voor kiezen om bepaalde contactgegevens enkel beschikbaar te maken voor “vrienden” die moeten inloggen om de contactgegevens te zien. Doordat het niet mogelijk is om een eigen website achter een .tel-domeinnaam te zetten is TELNIC waarschijnlijk de eerste registry operator die zijn eigen website niet op de eigen TLD beschikbaar te maken, maar staat deze op www.telnic.org. Op www.telnic.tel is de speciale .tel-website beschikbaar met de contactgegevens van TELNIC.

Op een .tel-domeinnaam vindt je dus altijd de contactgegevens van de eigenaar van de domeinnaam. Daarnaast kunnen de domeinnamen (als hostname) worden gebruikt in applicaties die het halen van contactgegevens uit NAPTR records ondersteunen. Telnic heeft al aangekondigd een aantal open source applicaties beschikbaar te gaan stellen voor Outlook, Windows Mobile en Blackberry, zodat die met NAPTR records overweg kunnen.

Wie een eigen .tel-domeinnaam wil registreren moet nog even geduld hebben op 3 december 2008 start de sunrise, op 3 februari 2009 start de landrush tegen een premium prijs en vanaf 3 maart 2009 zijn .tel-domeinnamen vrij te registreren. De prijzen voor .tel-domeinnamen zijn nog niet bekend, maar de verwachting is dat deze voor de eindgebruiker zo’n 10 euro gaan kosten.

Voorbeeld website, telnic.tel

Bob, 7 juli 2008 10:39 am

Doet me afvragen wat nou echt de toegevoegde waarde van dit soort informatie is als je het vergelijkt met 'whois' info die ook altijd zo op te vragen is veelal. Wordt dit whois info voor jan en alleman? maw: iets minder voor mensen die whois info eng vinden ofzo? Iemand enig idee?

Thomas Wouters, 7 juli 2008 11:40 am

het voordeel is dat je op je (voip) telefoon kan zeggen bel bob.bedrijf.tel; voordeel is dat je alle naw gegevens bij de hand hebt en dus niet meer alles via visitekaartjes hoeft te doen :)

 • Pingback: Vanaf 3 december 2008: .tel domeinnamen | hostnet blog

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.