Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Rackspace breekt opnieuw records

 • Door
 • Caroline van Soelen
 • geplaatst op
 • 14 februari 2011 08:09 uur

Rackspace breekt opnieuw recordsRackspace Hosting, ’s werelds marktleider in hosting en cloud computing, heeft wederom een recordopbrengst geboekt. Het bedrijf heeft in het laatste kwartaal van 2010 214,7 miljoen dollar (159 miljoen euro) aan inkomsten binnengehaald, een stijging van 26,7% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De ‘cloud business’ heeft het bedrijf vorig jaar bijna 100 miljoen dollar (74 miljoen euro) opgeleverd. Rackspace is daarmee volgens diverse media het enige bedrijf ter wereld dat zoveel verdient aan publieke cloud diensten.

Rackspace is een belangrijke speler in de ontwikkeling van het open source platform OpenStack. Het bedrijf heeft een aantal kleinere bedrijven overgenomen: CloudKick, Jungledisk, en Slicehost. De laatste heeft de basis gelegd voor de Rackspace Cloud, dat nu vervangen wordt door OpenStack. Nadat het eerst slechts Linux-diensten voorzag, biedt het bedrijf sinds augustus ook Windows-diensten aan, wat erg succesvol blijkt. Directeur Lanham Napier zegt dat Windows services verantwoordelijk waren voor 30% van de inkomsten in het vierde kwartaal.

Het Texaanse internetbedrijf verdiende meer dan 180 miljoen dollar (133 miljoen euro) met haar hosting service in het laatste kwartaal. Tegen het einde van 2010 had het bedrijf 66.015 servers, 16,5% meer dan vorig jaar. De inkomsten per server stegen met 8,8% naar meer dan 3000 dollar (2220 euro) per server.

Met clouddiensten verdiende Rackspace in het vierde kwartaal bijna 32 miljoen dollar (24 miljoen euro), hoogstwaarschijnlijk aan Rackspace’s Cloud Servers, Cloud Files and Cloud Sites. De totale inkomsten voor de clouddiensten komen daarmee op het recordtotaal van 100,7 miljoen dollar in 2010. De opbrengst over 2010 steeg met 24,1%.

Voor komend jaar heeft Napier aangekondigd de markt voor cloudinfrastructuur te willen leiden. “Er zal binnenkort een gigant in deze business ontstaan. En wij willen die gigant zijn”, aldus Napier. Financieel-directeur Knooihuizen, die een belangrijke rol heeft gespeeld in het succes van het bedrijf, zal daar niet bij zijn. Hij heeft aangekondigd weg te gaan bij Rackspace.

 • Pingback: Tweets die vermelden Rackspace breekt opnieuw records | ISPam.nl -- Topsy.com

 • John Knieriem, 15 februari 2011 12:31 pm

  Volgens mij worden omzet en winst door elkaar gehaald. En 3000 dollar per server winst lijkt me veel. Wordt hier ook niet de omzet bedoeld?
  Revenue en winst is echt wat anders......
  Allemaal een beetje verwarrend zo.

  Stijn, 15 februari 2011 3:05 pm

  @John: het artikel is een gechoogel van cijfertjes. Even de feiten:

  Omzet 4e kwartaal:
  $214,7m
  waarvan $183,3m managed hosting en $31,3m cloud

  Winst 4e kwartaal:
  $13,5m

  2010 totaal
  omzet: $780,5m
  winst: $26,4m
  servers: 66.015 servers
  winst per server: $399,91 oftwel $33 winst per server per maand

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.