Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Tegenstrijdige berichten over beschikbaarheid internet in Algerije

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 14 februari 2011 08:05 uur

Volgt Algerije het voorbeeld van Tunesië en Egypte? Afgelopen zaterdag demonstreerden duizenden Algerijnen voor een meer democratisch bestel in het land. Om de protesten de kop in te drukken, stuurden de machthebbers niet alleen 30.000 agenten de straat op, maar sloot het bewind van president Abdelaziz Boutifleka ook de internettoegang af. De Britse krant The Telegraph berichtte hier zaterdag als eerste over.

Volgens The Telegraph werden internetserviceproviders in het land stilgelegd en Facebook-accounts verwijderd. De recente ervaringen in Tunesië en Egypte hebben de nog zittende regeringsleiders in de regio laten inzien dat internet en social media machtige wapens zijn in de strijd tegen een totalitair regime. Volgens de oppositieleiders voert de regering een kill switch-strategie uit om te voorkomen dat demonstranten zich online kunnen verenigen. De politie arresteerde zaterdag bovendien ruim 500 demonstranten, aldus diverse berichten.

Internetspecialisten twijfelen echter aan de berichtgeving. Diverse bronnen melden dat internetdiensten normaal bereikbaar zijn in Algerije. Zij vinden geen bewijs voor het lamleggen van isp’s. Algerijnse providers zoals Telecom Algeria en Wataniya Telecom Algeria  zijn vrijwel zonder uitzondering rechtstreeks gekoppeld aan Europese providers, waaronder Level3, Telecom Italia, Telefonica en France Telecom.

Het land heeft geen eigen internetexchange. Een volledige kill switch is om deze redenen minder voor de handliggend, aldus James Cowie op Renesys.com.  Daarnaast is het land afhankelijk van olie- en gasexport met een eigen beurs, zodat het stilleggen van internetverkeer ook economisch een drama zou betekenen.

Cowie publiceerde zaterdag al resultaten van traceroutes naar belangrijke telecomsites en de site van de regering. Alles bleek normaal bereikbaar.

ISPam.nl Job board

Andree, 14 februari 2011 5:07 pm

Zie ook:
http://monkey.org/~labovit/algeria.png

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...