Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Tegenstrijdige berichten over beschikbaarheid internet in Algerije

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 14 februari 2011 08:05 uur

Volgt Algerije het voorbeeld van Tunesië en Egypte? Afgelopen zaterdag demonstreerden duizenden Algerijnen voor een meer democratisch bestel in het land. Om de protesten de kop in te drukken, stuurden de machthebbers niet alleen 30.000 agenten de straat op, maar sloot het bewind van president Abdelaziz Boutifleka ook de internettoegang af. De Britse krant The Telegraph berichtte hier zaterdag als eerste over.

Volgens The Telegraph werden internetserviceproviders in het land stilgelegd en Facebook-accounts verwijderd. De recente ervaringen in Tunesië en Egypte hebben de nog zittende regeringsleiders in de regio laten inzien dat internet en social media machtige wapens zijn in de strijd tegen een totalitair regime. Volgens de oppositieleiders voert de regering een kill switch-strategie uit om te voorkomen dat demonstranten zich online kunnen verenigen. De politie arresteerde zaterdag bovendien ruim 500 demonstranten, aldus diverse berichten.

Internetspecialisten twijfelen echter aan de berichtgeving. Diverse bronnen melden dat internetdiensten normaal bereikbaar zijn in Algerije. Zij vinden geen bewijs voor het lamleggen van isp’s. Algerijnse providers zoals Telecom Algeria en Wataniya Telecom Algeria  zijn vrijwel zonder uitzondering rechtstreeks gekoppeld aan Europese providers, waaronder Level3, Telecom Italia, Telefonica en France Telecom.

Het land heeft geen eigen internetexchange. Een volledige kill switch is om deze redenen minder voor de handliggend, aldus James Cowie op Renesys.com.  Daarnaast is het land afhankelijk van olie- en gasexport met een eigen beurs, zodat het stilleggen van internetverkeer ook economisch een drama zou betekenen.

Cowie publiceerde zaterdag al resultaten van traceroutes naar belangrijke telecomsites en de site van de regering. Alles bleek normaal bereikbaar.

Andree, 14 februari 2011 5:07 pm

Zie ook:
http://monkey.org/~labovit/algeria.png

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.