Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verstopping van netwerken dreigt door smartphones

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 14 februari 2011 08:03 uur

Om de groei van mobiel internet te kunnen bijhouden, worden volgend jaar extra frequenties voor mobiel internet geveild. Een consultatieronde hierover is vrijdag door minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) gestart, want de netwerken dreigen verstopt te raken.

In 2012 zullen 41 nieuwe vergunningen te verdelen zijn. Het gaat daarbij onder meer om de gsm-frequenties in de 800, 900 en 1800 MHz-band die nu in het bezit zijn van KPN, Vodafone en T-Mobile. Die vergunningen lopen in 2013 af en de extra ruimte die daarmee vrijkomt, wordt dus al volgend jaar geveild.

De veiling is opvallend omdat nog geen jaar geleden, in april 2010, al vergunningen voor de 2,6 GHz-frequentieband werden geveild. Die frequenties zullen ook voor een belangrijk deel voor mobiele communicatie worden ingezet. Toen verwierven behalve KPN, T-Mobile en Vodafone ook Tele2 en de combinatie Ziggo/UPC de vergunningen.

Verstopping
Dat een extra veiling voor mobiel internet nodig is, werd vorige week nog eens bevestigd door de International Telecommunication Union (ITU). De secretaris-generaal van de ITU, Hamadoun Touré, verkondigde dat overheden snel actie moeten ondernemen om de groei van mobiel breedband te blijven ondersteunen. Hij waarschuwde voor netwerkcongestie.

Smartphonegebruikers verbruiken gemiddeld vijf keer meer data dan andere gebruikers met een mobiele telefoon. Aangezien er nog een groei wordt verwacht van het aantal smartphones van 500 miljoen op dit moment tot ruim 2 miljard in 2015, zullen operators meerdere strategieën moeten volgen om de vraag naar bandbreedte aan te kunnen, aldus Touré.

De plannen voor de veiling en de ontwerpvergunningen staan nog open voor commentaar tot en met 25 maart 2011. Op rijksoverheid.nl/frequentiebeleid staan alle stukken.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.