Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verstopping van netwerken dreigt door smartphones

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 14 februari 2011 08:03 uur

Om de groei van mobiel internet te kunnen bijhouden, worden volgend jaar extra frequenties voor mobiel internet geveild. Een consultatieronde hierover is vrijdag door minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) gestart, want de netwerken dreigen verstopt te raken.

In 2012 zullen 41 nieuwe vergunningen te verdelen zijn. Het gaat daarbij onder meer om de gsm-frequenties in de 800, 900 en 1800 MHz-band die nu in het bezit zijn van KPN, Vodafone en T-Mobile. Die vergunningen lopen in 2013 af en de extra ruimte die daarmee vrijkomt, wordt dus al volgend jaar geveild.

De veiling is opvallend omdat nog geen jaar geleden, in april 2010, al vergunningen voor de 2,6 GHz-frequentieband werden geveild. Die frequenties zullen ook voor een belangrijk deel voor mobiele communicatie worden ingezet. Toen verwierven behalve KPN, T-Mobile en Vodafone ook Tele2 en de combinatie Ziggo/UPC de vergunningen.

Verstopping
Dat een extra veiling voor mobiel internet nodig is, werd vorige week nog eens bevestigd door de International Telecommunication Union (ITU). De secretaris-generaal van de ITU, Hamadoun Touré, verkondigde dat overheden snel actie moeten ondernemen om de groei van mobiel breedband te blijven ondersteunen. Hij waarschuwde voor netwerkcongestie.

Smartphonegebruikers verbruiken gemiddeld vijf keer meer data dan andere gebruikers met een mobiele telefoon. Aangezien er nog een groei wordt verwacht van het aantal smartphones van 500 miljoen op dit moment tot ruim 2 miljard in 2015, zullen operators meerdere strategieën moeten volgen om de vraag naar bandbreedte aan te kunnen, aldus Touré.

De plannen voor de veiling en de ontwerpvergunningen staan nog open voor commentaar tot en met 25 maart 2011. Op rijksoverheid.nl/frequentiebeleid staan alle stukken.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?