Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gewone agent gaat op internet surveilleren

 • Door
 • Edwin Feldmann
 • geplaatst op
 • 16 februari 2011 08:07 uur

Zes politiekorpsen zijn gestart met een proef waarbij agenten ook op internet gaan surveilleren. Surveilleren op internet moet een standaard onderdeel worden van de politiekorpsen, vindt het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD).

Het internet is een verlengstuk van de openbare ruimte en een agent hoort zich daarom ook te concentreren op de geluiden en signalen die hij op internet tegenkomt, zo stelt woordvoerder Ed Kraszewski van het KLPD. “Er gebeurt zoveel op internet dat een wijkagent ook op internet moet weten wat er over de buurt gezegd en geschreven wordt.”

De bedoeling is dat de politie buurten zo weer veiliger maakt en (kleine) criminaliteit beter kan aanpakken. In het verleden zijn al eerder jongeren opgepakt nadat ze een bepaald filmpje op Youtube hadden geplaatst. De verwachting is dat dergelijke aanhoudingen vaker zullen voorkomen.

De eerste zes korpsen die experimenteren met de internetsurveillance zijn Groningen, IJsselland, Flevoland, Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Brabant-Zuidoost.

Thema’s
Over wat het surveilleren op internet precies inhoudt, is het KLPD wat vaag. Wel krijgt ieder korps een of meerdere thema’s om zich op te richten. Zo zal het korps IJsselland (Zwolle en omgeving) zich richten op de jeugd op internet. Andere thema’s en subthema’s zijn fraude, wijkzorg, terreur en bijvoorbeeld pesten. De thematische verdeling is om te voorkomen dat de 25 korpsen straks allemaal hetzelfde op internet aan het uitzoeken zijn.

Zaken die de politie op internet denkt tegen te komen, lopen uiteen van allerlei vormen van criminaliteit en geweldpleging in filmpjes tot drugshandel, opruiing en fraude.

Achterstand
De internetsurveillance is een langdurige pilot die vermoedelijk enkele jaren gaat duren. “We hebben een achterstand als het gaat om de kennis van de mogelijkheden van internet”, erkent de KLPD-zegsman, “maar uiteindelijk wordt Nederland er veiliger door.” De surveillance is ook niet te vergelijken met de digitaal rechercheurs die echt technisch onderzoek doen naar internetcriminaliteit.

Mocht de politie stuiten op zwaardere zaken zoals kinderporno, dan zal de gebruikelijke procedure worden gehanteerd. Dit wil zeggen dat als het om een  Nederlandse site gaat, de site via een Notice-and-Takedown-procedure uit de lucht zal worden gehaald. Betreft het een buitenlandse site, dan wordt het een stuk lastiger, erkent het KLPD.

ISPam.nl Job board

 • Pingback: Tweets die vermelden Gewone agent gaat op internet surveilleren | ISPam.nl -- Topsy.com

 • Max, 16 februari 2011 9:25 am

  jammer,. dacht dat ze wellicht het helen van gestolen waar op marktplaats eens aan gingen pakken.. maar dat is geen thema zo te lezen..

  Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
  Feedback!
  Fill out my online form.
  Laatste reacties

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

  Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
  Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

  Nieuw kantoor voor Cegeka
  Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

  Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
  Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...