Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gewone agent gaat op internet surveilleren

 • Door
 • Edwin Feldmann
 • geplaatst op
 • 16 februari 2011 08:07 uur

Zes politiekorpsen zijn gestart met een proef waarbij agenten ook op internet gaan surveilleren. Surveilleren op internet moet een standaard onderdeel worden van de politiekorpsen, vindt het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD).

Het internet is een verlengstuk van de openbare ruimte en een agent hoort zich daarom ook te concentreren op de geluiden en signalen die hij op internet tegenkomt, zo stelt woordvoerder Ed Kraszewski van het KLPD. “Er gebeurt zoveel op internet dat een wijkagent ook op internet moet weten wat er over de buurt gezegd en geschreven wordt.”

De bedoeling is dat de politie buurten zo weer veiliger maakt en (kleine) criminaliteit beter kan aanpakken. In het verleden zijn al eerder jongeren opgepakt nadat ze een bepaald filmpje op Youtube hadden geplaatst. De verwachting is dat dergelijke aanhoudingen vaker zullen voorkomen.

De eerste zes korpsen die experimenteren met de internetsurveillance zijn Groningen, IJsselland, Flevoland, Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Brabant-Zuidoost.

Thema’s
Over wat het surveilleren op internet precies inhoudt, is het KLPD wat vaag. Wel krijgt ieder korps een of meerdere thema’s om zich op te richten. Zo zal het korps IJsselland (Zwolle en omgeving) zich richten op de jeugd op internet. Andere thema’s en subthema’s zijn fraude, wijkzorg, terreur en bijvoorbeeld pesten. De thematische verdeling is om te voorkomen dat de 25 korpsen straks allemaal hetzelfde op internet aan het uitzoeken zijn.

Zaken die de politie op internet denkt tegen te komen, lopen uiteen van allerlei vormen van criminaliteit en geweldpleging in filmpjes tot drugshandel, opruiing en fraude.

Achterstand
De internetsurveillance is een langdurige pilot die vermoedelijk enkele jaren gaat duren. “We hebben een achterstand als het gaat om de kennis van de mogelijkheden van internet”, erkent de KLPD-zegsman, “maar uiteindelijk wordt Nederland er veiliger door.” De surveillance is ook niet te vergelijken met de digitaal rechercheurs die echt technisch onderzoek doen naar internetcriminaliteit.

Mocht de politie stuiten op zwaardere zaken zoals kinderporno, dan zal de gebruikelijke procedure worden gehanteerd. Dit wil zeggen dat als het om een  Nederlandse site gaat, de site via een Notice-and-Takedown-procedure uit de lucht zal worden gehaald. Betreft het een buitenlandse site, dan wordt het een stuk lastiger, erkent het KLPD.

 • Pingback: Tweets die vermelden Gewone agent gaat op internet surveilleren | ISPam.nl -- Topsy.com

 • Max, 16 februari 2011 9:25 am

  jammer,. dacht dat ze wellicht het helen van gestolen waar op marktplaats eens aan gingen pakken.. maar dat is geen thema zo te lezen..

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.