Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘It-diensten verhuizen binnen vijf jaar naar de cloud’

 • Door
 • Edwin Feldmann
 • geplaatst op
 • 18 februari 2011 08:03 uur

It zal over vijf jaar voornamelijk als dienst worden afgenomen en nauwelijks nog zelf worden ontwikkeld en beheerd. Maar voor het slagen van clouddiensten moeten it’ers wel bereid zijn hun rol binnen het bedrijf te veranderen. Dat zei Chuck Hollis, vice-president en Global Marketing CTO bij EMC, donderdag tijdens het EMC Forum in Rotterdam.

Het gaat volgens Hollis tegenwoordig vooral om de vraag hoe de it-diensten worden gebruikt en niet hoe die it-diensten worden aangeboden. Om dit te verduidelijken legt Hollis graag een link naar de auto-industrie. “In de auto-industrie gaat het niet om hoe je een auto bouwt, maar hoe je die bestuurt.” It’ers blijven belangrijk binnen bedrijven maar hun rol gaat wel veranderen.

Ron Tolido, vice-president en technisch directeur van de afdeling Applications Contintental Europe bij CapGemini, spreekt ook wel van het ‘Black Turkey Syndrome’. “Het is bij it’ers en clouddiensten net alsof je aan een kalkoen iets over Kerstmis vraagt.”

Controle
Alexandra Schless, directeur van de TelecityGroup, vindt ook dat ‘het denkpatroon van it’ers moet veranderen’. “De manier waarop we internet gebruiken is de afgelopen jaren sterk veranderd.” Voor datacenters betekent dat ze gemakkelijk moeten kunnen reageren op de flexibele vraag van hun klanten.

Het argument dat bedrijven graag de controle over hun diensten en data willen houden, begrijpt Schless wel, maar volgens haar verliezen bedrijven die controle juist niet als ze diensten naar de cloud verhuizen. “Wij hebben alles vastgelegd in contracten. Daar staat heel eenvoudig en transparant in wat we aan beveiliging en dienstverlening doen om ervoor te zorgen dat bedrijven juist wel zelf de controle houden.” Een dienst die vanuit een datacenter draait zou juist veiliger zijn dan een die zelf wordt beheerd.

Vertrouwen
Ondanks het heilig geloof in het slagen van clouddiensten, erkennen de drie deskundigen dat het succes valt en staat met vertrouwen. “Bedrijven moeten het vertrouwen hebben in de it-dienstverleners bij wie ze hun clouddiensten onderbrengen.” Om dit vertrouwen te stimuleren heeft EMC-beveiligingsdochter RSA deze week de zogeheten Cloud Trust Authority geïntroduceerd. Dit is een set van cloudgebaseerde diensten om de samenwerking tussen organisaties en it-dienstverleners veilig en soepel te laten verlopen.

Tot slot heeft Hollis nog een tip voor it’ers die willen binnen een bedrijf clouddiensten willen implementeren. “Je moet moet vooral beginnen bij de afdeling die het meeste hardop klaagt over it-problemen. Vaak is dat ook de afdeling die het belangrijkste is voor de omzet”, zegt Hollis.

ISPam.nl Job board

 • Pingback: Tweets die vermelden ‘It-diensten verhuizen binnen vijf jaar naar de cloud’ | ISPam.nl -- Topsy.com

 • Tim Quax, 21 februari 2011 9:17 am

  Lekker objectieve meningen - directeur van TeleCityGroup en vice-president van CapGemini. Bedrijven die alleen maar voordeel hebben van cloud computing.

  Het is wel degelijk nadelig voor de klassieke ITers en beheerders en het is schandalig dat het zo glashard ontkent wordt.

  Het is echter wel zo dat ze zich maar moeten verdiepen in cloud computing, niet meegaan met de nieuwste technieken is killing in de IT, en nu dus ook - of ze mogen schoolkantines gaan aanvegen.

  Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
  Feedback!
  Fill out my online form.
  Laatste reacties

  Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
  Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

  Nieuw kantoor voor Cegeka
  Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

  Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
  Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

  De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
  Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?