Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amerikaans voorstel om ‘kill switch’ onmogelijk te maken

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 21 februari 2011 08:05 uur

De recente gebeurtenissen in verschillende Arabische landen hebben ook Amerikaanse politici aan het denken gezet over de mogelijkheden die de overheid heeft om internetverkeer lam te leggen. Senator Joe Liebermann heeft een voorstel ingediend waarmee het voor de Amerikaanse overheid onmogelijk wordt een kill switch uit te voeren.

In de nieuwe Cybersecurity and Internet Freedom Act heeft Liebermann laten vastleggen dat niemand in de Verenigde Staten de autoriteit heeft om het internetverkeer uit te schakelen. Deze bepaling geldt ook voor president Obama.

Het voorstel gaat diverse actiegroepen in de VS echter niet ver genoeg. Zij willen dat de overheid geen enkele mogelijkheid heeft om in te grijpen op de beschikbaarheid van internet. De American Civil Liberties Union (ACLU) stelt bij monde van jurist Michelle Richardson dat de aangepaste wettekst het Witte Huis nog heel veel ruimte laat om internetverkeer te beïnvloeden. Zo staat het voorstel van Liebermann toe dat er ‘delen van het internet’ kunnen worden afgesloten, zonder tussenkomst en toestemming van een rechter. Het voorstel maakt alleen een rigoureuze kill switch, waarbij al het internetverkeer wordt platgelegd, onwettig.

De bezwaren van de ACLU werden donderdag overigens onderstreept toen Homeland Security Investigations – Liebermann neemt zitting in de Homeland Security-commisie – per abuis 84.000 domeinen offline plaatste op verdenking van distributie van kinderporno. Het uitschakelen van de websites onder de domeinen gebeurde zonder toestemming van een rechter. Achteraf bleek dat de verdenking onterecht was.

Libië
Dat de discussie over de kill switch actueel is, bleek afgelopen vrijdag weer tijdens de aanhoudende protesten in Libië. De Libische leider Kadhafi liet in de nacht van vrijdag op zaterdag het internetverkeer stilleggen om zo de angel uit de protesten te halen. Zaterdagochtend vroeg werden alle verbindingen weer hersteld, zo meldde Renesys.

Het wegvallen van de verbindingen is ook te zien in de statistieken die Craig Labovitz van Arbor Networks gisteravond publiceerde. Uit deze rapportages blijkt ook dat internetverkeer in Bahrein vorige week enige dagen is gestoord. De verbindingen in beide landen zijn inmiddels stabiel, er werden geen nieuwe outtages gemeld tijdens het weekeinde.

ISPam.nl Job board

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?