Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Let eens op het uitleggen (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 3 maart 2011 08:04 uur

Afgelopen periode ben ik opvallend vaak gebeld door familieleden en buren die mail problemen hadden. In elk van de gevallen was er iets misgegaan nadat men van accessprovider was gewisseld. De gewone mail werkte in de regel wel, maar bij zakelijke adressen bleek er van alles fout te gaan.

Al snel werd mij duidelijk dat de klagers een ding gemeenschappelijk hadden. Ze waren overgestapt van een dsl-aanbieder naar een coax-aanbieder. Ook hadden ze voor het instellen van de nieuwe standaard mail gebruik gemaakt van een meegeleverde wizard. De nieuwe adressen klant@coaxaanbieder.nl werkten wel, de oude adressen ex-klant@dslprovider.nl deden het af en toe en in alle gevallen was het chaos bij de ik@eigendomein.nl adressen.

Dit wijst op verkeerde mail instellingen. Kwestie van mailclient openen, waar een verkeerde smtp of pop staat dit wijzigen en klaar is kees.

Echter, de mensen die dit raakt zijn niet in de regel geen internetgoeroes. Dus het modem wordt tientallen keren gereset en de helpdesk van de coax-aanbieder wordt platgebeld totdat duidelijk is dat het niet om de standaard e-mailadressen gaat. Deze aanbieders lijken voor problemen bij de externe adressen namelijk direct door te verwijzen naar de domeinleverancier annex hoster. Dat is op zich goed, echter dan komt de volgende horde.

In een aantal gevallen worden domeinklanten namelijk op het verkeerde been gezet door die hoster. Deze verwijzen namelijk niet zelden naar FAQ’s op de eigen website voor het configureren van de mail. En dat werkt ook niet altijd om de problemen op te lossen, anders was men ook niet bij mij uitgekomen.

Ik heb aanleiding van die constatering besloten proef op de som te nemen en ben de FAQ’s van 20 willekeurig gekozen hosters doorgelopen.

Het goede nieuws is, dat bijna alle aanbieders gebruik maken van screenshots of instructievideo’s om uit te leggen hoe veel gebruikte e-mailclients moeten worden ingesteld. Minder positief is dat ik het idee kreeg dat die instructies ooit online zijn gezet en nooit meer zijn gecontroleerd.

Klanten krijgen instructies voorgeschoteld voor Pegasus mail (dat is echt oud) en niet zelden wordt het begrip inbelprovider nog gehanteerd. Bij 3 van de 20 kwam ik tegen dat mail.domein moest worden ingevuld terwijl het screenshot pop3.domein of smtp.domein vermeldde. Dat is voor gewone internetgebruikers te verwarrend.

Mijn advies is dan ook: kijk nog eens kritisch naar de illustraties die je bij dit soort FAQ’s gebruikt. Het scheelt gebruikers, de handige buurmannen, neefjes, ooms en je eigen organisatie een hoop stress en tijd.

ISPam.nl Job board

Mark, 5 maart 2011 2:14 pm

Een goede, professionele, hoster stuurt een klant met een dergelijke vraag die belt of een email stuurt ook niet door naar een FAQ. Deze staat de klant te woord en kan direct aangeven wat er gewijzigd moet worden of loopt met de klant de instellingen na. Daarnaast is er natuurlijk de optie om het systeem van de klant over te nemen om het voor de klant na te kijken (zijn tegenwoordig genoeg oplossingen voor).

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 5 oktober 2016
http://www./: Nicht meine PreisklasseEs gibt so viele tolle Weine im zweistelligen bereich das ich auf alles darÃ...

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...