Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nederland en België blijven achter in mobiel internetgebruik

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 24 februari 2011 08:05 uur

Nederland en België blijven achter als het gaat om mobiele toegang tot het internet. Slechts 6% van de Nederlanders gebruikte in 2010 een mobiele telefoon om te internetten. In België is dat 4% van de bevolking.

Daarmee lijkt de groei van mobiel gebruik in Nederland tot stilstand te komen: ook in 2009 stond het gebruik van mobiel internet op 6%. Dit blijkt uit onlangs gepubliceerde statistieken van Eurostat.

Binnen de Europese Unie maakt 7% van alle inwoners tussen 16 en 74 jaar gebruik van bijvoorbeeld een smartphone om op het internet te komen. Binnen de zogeheten eurozone is dat 9%. Onbetwiste koplopers in mobiel internetgebruik zijn Zweden en Luxemburg, waarvan liefst 20% van de bevolking in de aangegeven leeftijd regelmatig via een 3G-verbinding het net raadpleegt. De groei van het aantal gebruikers in Luxemburg is opvallend: van 11% naar 20%.

De Belgische editie van ZDNet heeft wel een verklaring voor de geringe groei in 3G-gebruik. Volgens de site vinden Belgen het gemakkelijker om via een wifi-hotspot en een laptop verbinding te maken met het internet. Daarnaast behoren onze zuiderburen wel tot de koplopers als het gaat om vaste internetverbindingen: 73% van alle Belgische huishoudens is voorzien van een vaste verbinding, 3% meer dan het gemiddelde binnen de EU.

Middelburg
Ondertussen timmeren diverse instellingen en ondernemers ook in Nederland aan de weg als het gaat om wifi-hotspots. Denk bijvoorbeeld aan diverse wegrestaurants en tankstations waar gratis wifi beschikbaar is. In Middelburg heeft citymarketeer Maarten Melissen het plan opgevat om de gehele binnenstad te voorzien van gratis wifi-hotspots, zo meldde de PZC gisteren. De plannen zijn in het kader van de geambieerde uitverkiezing van Beste Binnenstad in 2013.

Mobiel internet, 26 augustus 2011 8:41 pm

Interessant artikel, vraag me af wat nu de cijfers zijn voor mobiel internet voor op je laptop/tablet.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.