Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Deep packet inspection’ genomineerd voor Big Brother Award

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 24 februari 2011 08:08 uur

Totaal 12 genomineerden maken dit jaar kans op de Big Brother Award, de prijs voor de grofste privacyschenders van het afgelopen jaar. De winnaars worden bekend gemaakt op 9 maart, tijdens een awardsgala in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

In de categorie ‘voorstellen’ is het onderzoek naar de inzet van Deep Packet Inspection, één van de genomineerden. In het rapport over het downloadverbod van de werkgroep Auteursrecht, dat in juni vorig jaar uitkwam, stond dat gebruik kan worden gemaakt van deep packet inspection en fingerprinting om inbreuk op auteursrechten op te sporen.

Ook het ministerie van Veiligheid overweegt serieus het Nederlandse internetverkeer inhoudelijk te gaan screenen met deep packet inspection (DPI). Zo kan de overheid kinderporno stoppen en precies bepalen wat de consument allemaal aan het doen is op het web. Alle providers zouden hun systemen moeten aanpassen en openstellen om DPI mogelijk te maken.

Voor Bits of Freedom (BoF) is dit een schandalig plan.  Het zou Nederland wereldwijd koploper houden als het gaat om aftappen.

Onder de andere genomineerden bevinden zich onder meer ABN Amro vanwege de inzet van spyware, TNO vanwege ‘Hostile Intent Technology’ om ‘verdacht’ gedrag met camera’s op te sporen.  Ook alle Facebook-gebruikers zijn genomineerd vanwege het schenden van privacy van hun eigen vrienden.

Vanaf nu kan  het Nederlandse publiek  stemmen voor de Publieksprijs.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.