Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

BitTorrent wil data vrijgeven over afknijpen door isp’s

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 25 februari 2011 08:06 uur

BitTorrent werkt aan een applicatie waarbij internetters inzicht kunnen krijgen in welke isp’s wereldwijd het BitTorrent-verkeer afknijpen.

BitTorrent, het bedrijf in San Francisco dat gespecialiseerd is in bestandsuitwisseling, heeft data van zo’n 9000 isp’s wereldwijd en wil die informatie gaan gebruiken om aan te tonen welke isp’s netneutraliteit serieus nemen.

Toch is de applicatie niet bedoeld om een boekje open te doen over de BitTorrent-prestaties van de afzonderlijke internetproviders, zegt directeur Eric Klinker. BitTorrent komt met dit initiatief in een reactie op een recente publicatie van Netflix. Deze Amerikaanse online videodienst toonde vorige maand een grafiek met daarin de snelheden van de videostreams per Amerikaanse isp’s, zoals Comcast, Verizon en Clearwire.

“Maar dat kunnen wij veel beter”, dacht Simon Morris, vice-president products bij BitTorrent toen hij de grafieken van Netflix bekeek. “Wij hebben gegevens over het down- en uploadverkeer en over het BitTorrent- en http-verkeer.” Met deze gegevens kan het bedrijf antwoorden geven op vragen als ‘welke isp moet ik kiezen’, ‘welke isp is de snelste’ en ‘welke isp knijpt het BitTorrent-verkeer af’.

“We zien grote verschillen in het dataverkeer gedurende een dag.”  Zo is bekend dat de meeste Britse isp’s na 6 uur ’s avonds rigoreus het BitTorrent-verkeer tot een minimum afknijpen. “Dan zie je de snelheden echt naar beneden tuimelen”, vertelt Morris tegen de Fast Company. Deze site kreeg een eerste blik op een vroege alpha-versie van de applicatie.

De informatie over de isp’s wordt nu alleen nog intern gebruikt, maar BitTorrent wil de isp-gegevens graag delen als er een goede applicatie voor is gevonden.

ISPam.nl Job board

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...