Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Minister Verhagen in nota telecomwet: internet geen basisrecht

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 28 februari 2011 08:04 uur

Toegang tot internet is geen basisrecht voor burgers. Dit stelt minister Maxime Verhagen van Economische Zaken in antwoord op vragen van de PvdA-fractie. De PvdA wil wettelijk vastleggen dat internettoegang hetzelfde is als toegang tot elektriciteit en voedsel, de primaire levensbehoeften. Verhagen is een andere mening toegedaan.

“De beschikbaarheid van internet is weliswaar belangrijk, maar toch minder essentieel voor het dagelijks functioneren dan elektriciteit.” De minister schrijft dit in de begeleidende ‘nota naar aanleiding van het verslag wijziging telecomwet’ die hij eind vorige week aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Een wetswijziging zoals de PvdA voorstaat, zou betekenen dat isp’s wanbetalers niet meer kunnen afsluiten van het internet. Verhagen ziet hier niets in. “Huishoudens en bedrijven kunnen immers niet goed functioneren zonder elektriciteit, omdat het zonder elektriciteit niet goed mogelijk is om te voorzien in primaire levensbehoeften zoals voedsel en warmte. Toegang tot internet is naar zijn aard geen primaire levensbehoefte. Daarom is het niet nodig om voor internet een uitzondering te maken op de algemene regel dat de levering direct kan worden gestaakt bij wanbetaling”, aldus de minister in de nota.

Digitale agenda.nl
De minister erkent wel dat het zeer belangrijk is dat alle Nederlanders dezelfde mogelijkheden krijgen voor internettoegang en daarmee het recht krijgen op breedbandverbindingen. Wel stelt Verhagen dat Nederland het in dit opzicht al goed doet: Nederland voldoet nu reeds in grote mate aan de doelstelling van de Europese Digitale Agenda voor 2020 waarin wordt gesteld dat alle huishoudens over een internetverbinding kunnen beschikken van minimaal 30Mbps.

Ruim 90% van de huishoudens heeft reeds de mogelijkheid via het kabelnetwerk toegang te krijgen tot snelheden van 100Mbps. Maar de Nederlandse regering wil hierin voorop blijven lopen, zo blijkt uit de notatekst. Verhagen laat weten de Tweede Kamer in het voorjaar verder te informeren omtrent het breedbandbeleid in het kader van de nota Digitale Agenda.nl.

ikke, 28 februari 2011 11:40 am

Als dit zo is, moeten ze imho wel een wet aannemen waarin wordt geregeld dat als bedrijven zoals de electriciteitsleveranciers, waterleveranciers, maar ook de belastingdienst, verplicht worden gesteld ook een papieren versie van opgave blijven aanbieden zonder meerkosten.

Steeds meer bedrijven en overheidsdienstn bieden slechts en alleen internet de mogelijkheden aan voor bv aangiftes

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.