Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Boekrecensie: Hosting, deskundig en praktisch juridisch advies

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 28 februari 2011 08:05 uur

Van de juridische experts van ICTRecht is deze maand een nieuw boek verschenen, speciaal geschreven voor de hostingmarkt. Van de auteurs Steven Ras, Matthijs van Bergen en Itte Overing kreeg ISPam.nl de primeur om het boek als eerste te reviewen.

Het boek Hosting is, zoals de titel al aangeeft, speciaal geschreven voor iedereen die werkzaam  of geïnteresseerd is in de hostingbranche. Dat zijn inmiddels heel wat mensen want er zijn talloze grotere en kleinere hostingproviders. Hoewel ze niet allemaal met dezelfde problemen te maken hebben, is een groot deel van de juridische regels voor iedereen hetzelfde.

Het boek behandelt onderwerpen als het aangaan en ontbinden van een hostingcontract, de inhoud van de algemene voorwaarden, de juridische haken en ogen omtrent domeinnaamregistratie en het opstellen van servicecontracten.  Volgens de auteurs is hosting ‘een relatief jong en breed vakgebied maar is het lastig om te bepalen welke plichten u nu precies heeft’. “Het is dan ook belangrijk om uw verantwoordelijkheden en vooral de grenzen daaraan duidelijk aan uw klanten te communiceren.”

Rechten en plichten
De eerste hoofdstukken in het boek gaan over de verplichtingen die een hostingprovider heeft richting zijn klant en andersom. En er komt veel meer kijken bij het online afsluiten van een hostingcontract dan menig klant vermoedt.

Verderop in het boek wordt uitgebreid ingegaan op het Service Level Agreement. Zo wordt er uitgelegd dat er twee soorten SLA’s bestaan: harde en zachte. Het verschil zit ‘m onder meer in de vraag of er een schadevergoeding wordt betaald. Bij harde wel, bij zachte SLA’s niet.

Alle hoofdstukken hebben specifiek betrekking op de hostingbranche. Alleen de hoofdstukken over ‘de privacy van de klant’ en ‘reclame voor uw bedrijf’ vallen een beetje buiten de boot. Die hoofdstukken zijn vrij algemeen en gaan onder meer over het monitoren van werknemers binnen een bedrijf en de regels rond e-mailmarketing. Hoewel deze informatie best interessant is, had het prima uit het boek geschrapt kunnen worden omdat het niet specifiek op de hostingbranche van toepassing is.

Mening
In de meeste hoofdstukken geven de auteurs een zakelijk en feitelijk overzicht over relevante regels en wetten voor de hostingsector. Hier en daar druppelt er echter ook wel een (duidelijke) mening van de auteurs door. Bijvoorbeeld als het gaat om het bevel van de rechter-commissaris om bepaalde content van een website te verwijderen. “In juli 2010 werd een wetsvoorstel aangekondigd waarin de onafhankelijke toetsing zou komen te vervallen. Dit stuitte dan ook terecht op veel kritiek.”

Nog duidelijker is de kritiek van de auteurs als de Wet bewaarplicht wordt behandeld. “De Wet bewaarplicht is een zeer ondoorzichtige wet die grote praktische problemen voor hosters veroorzaakt zonder duidelijk nut.(…) Met name waar het de bewaarplicht voor internetgegevens betreft vinden wij deze wet een onzorgvuldig, contraproductief resultaat van angstpolitiek, waarbij politieke opportuniteit het klaarblijkelijk heeft gewonnen van wetenschappelijke rationaliteit.” De eigen mening is niet storend maar geeft juist blijk van de deskundigheid van de auteurs.

De veelheid aan juridische informatie maakt dit boek erg waardevol voor alle hostingbedrijven en partijen die met hostingbedrijven samenwerken. Handig daarvoor zijn ook de checklists achterin het boek voor allerlei praktische zaken. Ook als consument kan het boek interessant zijn al was het alleen maar omdat je al lezend kunt beoordelen of je eigen access- of hostingprovider – waar jij klant bent – zich wel netjes gedraagt.

Uit het boek blijkt wel dat de hostingbranche een specifieke markt is met eigen regels en problemen waar waarschijnlijk relatief weinig mensen echt helemaal goed van op de hoogte zijn. Het is daarom goed dat ICTRecht al die juridische regels eens helder heeft uitgelegd en op een rijtje heeft gezet.

Hosting, Deskundig en praktisch juridisch advies
Te bestellen bij ICTRecht en via de boekhandel voor 19,95 euro (incl. btw)
ISBN-13: 9789081336048

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.