Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘2010 was doorslaggevend voor open data’

 • Door
 • Caroline van Soelen
 • geplaatst op
 • 4 maart 2011 08:02 uur

2010 doorbraak voor Open Data2010 was een belangrijk jaar voor de bekendheid van Open Data. De hoeveelheid en beschikbaarheid van Open Data is vorig jaar verveelvoudigd. Met name regeringen en journalisten wereldwijd storten zich op de nieuwste ontwikkelingen.

Dat concluderen Tim Davies en Rolf Kleef, twee onafhankelijke adviseurs en specialisten op het gebied van open data. De Nederlandse regering heeft aangekondigd dit voorjaar met een visie op open data te komen, na een belangrijke ontwikkelingen in de gemeentes Amsterdam en Rotterdam. “Open data moet in deze steden de norm worden”, zeggen enkele gemeenteraadsleden.

Meer data zal te vinden zijn in de browser in plaats van op de server. “Vooral in Engeland is er een grote vraag naar linked data, waarbij er een specifieke serverstructuur gebruikt wordt die de DNS en domeinnaam aanspreekt. Dat biedt een interessante invalshoek voor programmeurs, want de server moet steeds slimmer worden”, zegt Davies. Daarnaast moeten websites zich specialiseren in content negotiation, waarbij de website de content in de juiste vorm aanbiedt aan een persoon of computer.

Datasets
Beiden zien belangrijke veranderingen in het programmeurvak. “Meer gewone mensen denken in informatiestructuren en kunnen zelfs applicaties bouwen. Programmeurs zijn nu steeds belangrijker voor het interpreteren en combineren van datasets met het proces van kunstmatige intelligentie.

Daarnaast moet het arsenaal aan gereedschappen voor de gewone man ook gebouwd worden”, aldus Kleef. “Daarvoor hebben programmeurs nieuwe kennis nodig; zij worden vooral datadeskundige. Bovendien kan de enorme omvang van de data nog een lastig probleem worden.”

Davies ziet een belangrijke maatschappelijk taak. “Applicaties worden nu gebouwd met echte data en kunnen uitgroeien tot ‘tools’ om maatschappelijke problemen en misstanden op te lossen. Maar ook de nieuwe business models die ontstaan zijn erg interessant. Men moet wel goed opletten of de gebruikte data schoon zijn. Niet alle data zijn al geschikt voor duurzaam gebruik.”

In Engeland, de thuisbasis van Davies, was het even afwachten wat de nieuwe regering zou doen. “Zij hebben de progressieve koers van de vorige regering voortgezet. Er zijn de afgelopen maanden veel mapping data (postcodes en plattegronden) vrijgegeven. Deze zijn erg belangrijk omdat ze functioneren als lijm voor het samenbrengen van andere data.”

Davies en Kleef zien voor 2011 opnieuw een sterke groei in de hoeveelheid open data. Rolf Kleef hoopt daarnaast op een verschuiving van de topdown-cultuur die nu nog heerst. Maar het belangrijkste voor beiden is een exponentiële mentaliteitsverandering wereldwijd. “Hopelijk kunnen globaal steeds meer mensen profiteren van de beschikbaarheid van deze gegevens.”


Rolf Kleef is medeoprichter en directeur bij Nivocer BV en zelfstandig ondernemer bij Drostan.org.
Tim Davies woont in Engeland en is onafhankelijk consultant en researcher op onder andere het gebied van Open Data.

Rolf Kleef, 6 maart 2011 11:57 pm

Aanstaande zaterdag 12 maart is er een "Apps for Amsterdam"-dag van Hack de Overheid als je zelf aan de slag wilt: http://www.hackdeoverheid.nl

 • Pingback: ‘2010 was doorslaggevend voor open data’ « Caroline van Soelen

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.