Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Duitse entertainmentindustrie getackeld door 0-Upload-Mod

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 juli 2008 08:09 uur

In Duitsland staat de entertainmentindustrie op het punt om een gevoelige nederlaag te lijden in de strijd tegen filesharers. Een Duitse filesharer ontving van advocaten in opdracht van de entertainmentindustrie vorderingen om te stoppen met het verspreiden van bepaalde auteursrechtelijk beschermde werken en het betalen van 10.000 euro aan schade vergoeding voor de verspreiding van de werken en 700 euro aan advocaat kosten, meldt heise.

In de brief stond het volgende te lezen over de wijze waarop was vastgesteld dat hij verantwoordelijk was voor verspreiding van de bewuste werken:

De bovengenoemde gegevens zijn met een special ontwikkelde Antipiracy-technologie van de firma vastgesteld en gedocumenteerd. Deze software levert, door beëdigde en gediplomeerde computer-specialisten gecontroleerde, zonder uitzondering correcte en juridisch waterdichte bewijzen.

De filesharer was het daar niet mee eens, omdat hij namelijk nog nooit één byte aan auteursrechtelijk beschermd materiaal had verspreid, omdat hij zijn eMule client namelijk van een zogenaamde “0-Upload-Mod” had voorzien, die er voor zorgde dat zijn client alleen maar bestanden binnen haalde en helemaal niks (geen byte) uploade.

Helemaal mooi is het dat de filesharer zijn logfiles van zijn eMule client nooit verwijderd had, zodoende kon deze precies laten zien dat hij gedurende de 942 dagen dat hij eMule gebruikte exact 0 bytes had geupload. Ondertussen had de filesharer via een overzicht weten te bemachtigen met de gegevens die door Media Protector waren verzameld als bewijs. Hierin stonden naast een rij van IP-adressen, poortnummers, data, tijden, bestandsnamen en hashcodes helemaal niets waaruit blijkt dat er daadwerkelijk geupload is, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid bytes die er zou zijn geupload.

Op basis daarvan heeft de filesharer nu de tegenaanval ingezet en heeft deze via zijn advocaat gevorderd dat de advocaten van de entertainmentindustrie hun beschuldigingen en de daarbij gevorderde schadevergoedingen laten vallen. Zo niet dan zal de filesharer de rechtbank vragen om vast te stellen dat hij niet geupload heeft (iets dat in Nederland niet zou kunnen).

Al met al staat de entertainmentindustrie (in Duitsland) een pijnlijke nederlaag te wachten die de betrouwbaarheid van bedrijven als Media Protector er volledig onderuit kan halen!

De eMule statistieken van de Duitse filesharer:

Danny Mekic', 17 juli 2008 9:10 am

In Nederland kun je ook een 'verklaring voor recht' vragen dat met een bepaalde handeling geen auteursrechtelijke inbreuk is gepleegd of anderszins onrechtmatige handeling is verricht. Volgens mij is dat ook wat er in Duitsland op het punt staat te gebeuren.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.