Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gartner: datacenters kunnen niet meer zonder high density-zone

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 3 maart 2011 08:05 uur

De helft van alle datacenters zal binnen enkele jaren een high density-ruimte hebben. Dat voorspelt het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner in een nieuw rapport.

In 2010 had slechts 10% van de datacenters een high density-zone als onderdeel van het rekencentrum. Maar dit gaat drastisch veranderen en zal oplopen tot 50% in 2015, denkt Gartner.

Het bureau adviseert om een vijfde of een kwart van de vloeroppervlakte in een datacenter in te richten als high density-zone. Dit zou nodig zijn om te kunnen anticiperen op de verwachte groei van it-capaciteit.

Volgens Gartner zijn datacenters die zo’n jaar of vijf geleden zijn ontworpen, gemaakt op een energieverbruik van 2 tot 4 kiloWatt (kW) per rack. Bij high density-racks is die belasting 10 kW of meer, stelt Gartner.

Het inrichten van high density-racks levert echter ook nieuwe uitdagingen op wat betreft het ontwerp van het datacenter. Zo moet er onder meer goed worden nagedacht over de ruimte die nodig is en de koeling. Traditionele luchtkoeling is bijvoorbeeld niet meer voldoende als het verbruik boven de 15 kW per rack uitstijgt. Een high density-zone vereist aanvullende koeling zoals van gekoeld water of hete en koude gangen of in-rack koeling, aldus Gartner-analist Rakesh Kumar.

High density-ruimte is volgens het onderzoeksbureau de beste manier om de hoge eisen aan stroom en koeling van server, storage en netwerkdozen aan elkaar aan te passen en te variëren binnen één en hetzelfde fysieke datacenter. Dit zal tot optimalisatie van de energiekosten leiden, aldus Kumar.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.