Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datacentra: Stroomstoring, stroomstoring, stroomstoring, …

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 juli 2008 08:07 uur

Gisteren is rond 10:00 uur ’s ochtends gedurende 12 minuten de stroom uitgevallen in het datacentrum van Avaya Tenovis in Frankfurt (Duitsland), meldt heise. De stroomstoring trof ondermeer één van de grootste Duitse hosters Intergenia, dat hosting aanbied onder de merken SERVER4YOU, Plusserver en Netfabrik. Onder de naam SERVER4YOU is Intergenia ook in Nederland actief. Bij Intergenia werden de dedicated servers van Plusserver getroffen en de Virtual Private Servers (VPSen) van SERVER4YOU, waaronder waarschijnlijk ook VPSen van Nederlandse klanten.

Ik sta er wel van te kijken hoeveel datacentra het laten afweten. In Belgie liet het Scarlet datacentrum het vorige week afweten, afgelopen maandag viel er het datacentrum van Peer1 in Vancouver (VS) uit (bedankt Lennie) en gisteren dus ook een Duits datacentrum. Telkens meer begin ik me af te vragen hoe datacentra die voor 60x60x24x7x365x? uptime moeten zorgen, het toch zo massaal laten afweten? Het probleem beperkt zich duidelijk genoeg niet tot één land of regio. Zou het dan toch zijn dat de specificaties van de huidige (generatie) datacentra niet voldoen voor de huidige belasting? Als dat zo is zijn modulaire datacentra in containers de oplossing voor dit probleem? Wie het weet mag het zeggen!

Eric Veraart, 17 juli 2008 9:42 am

Een mogelijke oorzaak (elke stroomstoring was een unieke samenloop van omstandigheden) is de snel groeiende vraag naar stroomcapaciteit en de lange levertijden van de apparatuur hiervoor.
Hierdoor worden er soms ad-hoc oplossingen ingevoerd (doorgebrande stroomkabel Cybercentre), mogelijk testen leveranciers hun spullen minder effectief of ligt er meer druk op het productieproces van bijvoorbeeld PDUs. Hetzelfde merkte je met de eerste 10gE apparatuur welke soms te snel op de markt werd gebracht.
Waar wijzigingen in een infrastructuur worden ingevoerd, neemt de kans op storingen toe. Er is volgens mij geen partij die niet aan het (uit)bouwen is.

Punica, 17 juli 2008 2:27 pm

Ehm Arnout,

Lees http://www.peer1.com/forums/viewtopic.php?f=37&t=52 eens door, dat is echt een gevalletje van 150% overmacht, hoe kunnen ze hier in godsnaam iets aan doen.

Maikel Gommans, 17 juli 2008 3:44 pm

Het blijft wel feest in datacenterland zo. Kleine correctie: Vancouver ligt in British Columbia, Canada. Niet in de VS.

Marcel, 18 juli 2008 10:07 am

achja, je zou bijna overwegen je servers op zolder te zetten, daar waar de uitval aanzienlijk minder is:-)

Stewie, 18 juli 2008 5:15 pm

Zojuist was Savvis TX down:

Savvis is reporting a PDU failure at our (LT) DL01 data center. Their technicians are currently working to get this issue resolved and we will be updating as soon as we have more information from Savvis. No ETA at this time for resolution.

Possible Affected Ranges :

;)

PB, 19 juli 2008 11:47 am

Lees nog eens 60×60x24×7x365x en dan met name 24x7x365.
Corrigeren?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.