Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Stroomtekort? Britse datacentrum operator wil eigen stroom opwekken

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 21 juli 2008 08:03 uur

De verdere expansie van de Britse datacentrum operator UK Grid leek in gevaar te komen door dat er in Manchester nog maar beperkt stroomcapaciteit te krijgen is. Als er geen stroom te krijgen is, dan wek je toch gewoon je eigen stroom op, zo dacht UK Grid.

Het plan dat UK Grid heeft is om bij een nieuw te bouwen datacentrum eveneens drie kracht-warmte centrales te bouwen die natuurgas verstoken. De centrales zullen stuk voor stuk 2 Megawatt aan stroom kunnen opwekken en de restwarmte die normaal verloren zou gaan, kan worden gebruikt als stadsverwaming. UK Grid haar oog laten vallen op een kavel van 12.000m2, waarvandaan kan worden ingeprikt op een natuugas leiding. Het kavel moet ontwikkeld worden in fasen van 1.850m2 die effectief 1.100m2 aan datavloer opleveren.

Aan dat plan hangt wel een pittig prijskaartje want de centrales kosten 1.9 miljoen euro per stuk om te bouwen, waarmee de bouw van de centrales alleen al 5.7 miljoen euro kost. Daarnaast kost het aanleggen van een glasvezel netwerk naar de locatie ook zo’n 375 duizend euro, de grond zelf en de bouw van het datacentrum zullen ook wel het nodige kosten, waarmee ik schat dat de totale investering al snel hoger dan 10 miljoen euro zal zijn.

Om het ambitieuze plan te realiseren heeft UK Grid daarom twee opties. De eerste is om een derde partij het plan voor eigen rekening en risico te laten uitvoeren, waarna UK Grid de stroom bij die partij afneemt. De tweede optie is om geld aan te trekken van investeerders en het plan dan volledig zelf uit te voeren. De tweede optie heeft de voorkeur van UK Grid.

Niet alleen UK Grid loopt tegen stroomtekorten aan, ook Telecity wordt hiermee geconfronteerd legt woordvoerder James Tyler uit. Daarom bekijkt Telecity ook naar verschillende mogelijkheden om stroom op te wekken, want tegenwoordig is de beperkende factor niet langer de beschikbaarheid van ruimte, maar van stroom. Toegang tot stroomcapaciteit is een van de belangrijkste factoren voor Telecity om te kunnen groeien aldus Tyler.

ISPam.nl Job board

Wido, 22 juli 2008 10:10 am

Ligt het aan mij of is 2MW niet echt veel vermogen voor een centrale? Daarnaast is 6MW in totaal voor in een DC ook niet heel veel? Ik denk dat een beetje DC dat zo verbruikt?

trebbor, 22 juli 2008 10:27 am

Mwaaa 6 megawatt is wel aardig wat. Sommige dc's hebben meer liggen, maar of ze het ook echt gebruiken?

Je kunt op 1 megawatt ongeveer 150 tot 250 racks plaatsen met 16 Ampere ieder... (correct me if im wrong)

Dus 6 megawat zou dan uitkomen op ongeveer 1000 racks?

Wido, 22 juli 2008 10:50 am

Mja, maar 1000 racks is nou niet echt heel veel?

trebbor, 22 juli 2008 10:55 am

Nou.... in gyrocenter staan er... 400/500? 1000 is toch een leuke vloer van 2000 tot 3000m2.

Vergelijk dat met easynet etc.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

De jaarcijfers bekeken: Hostway
nachnahme kreditkarte zahlen: Den perfekte basis-tee for mig er i viscose(blanding), falder tungt og løst, er tynd, har bådu...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!