Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Stroomtekort? Britse datacentrum operator wil eigen stroom opwekken

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 21 juli 2008 08:03 uur

De verdere expansie van de Britse datacentrum operator UK Grid leek in gevaar te komen door dat er in Manchester nog maar beperkt stroomcapaciteit te krijgen is. Als er geen stroom te krijgen is, dan wek je toch gewoon je eigen stroom op, zo dacht UK Grid.

Het plan dat UK Grid heeft is om bij een nieuw te bouwen datacentrum eveneens drie kracht-warmte centrales te bouwen die natuurgas verstoken. De centrales zullen stuk voor stuk 2 Megawatt aan stroom kunnen opwekken en de restwarmte die normaal verloren zou gaan, kan worden gebruikt als stadsverwaming. UK Grid haar oog laten vallen op een kavel van 12.000m2, waarvandaan kan worden ingeprikt op een natuugas leiding. Het kavel moet ontwikkeld worden in fasen van 1.850m2 die effectief 1.100m2 aan datavloer opleveren.

Aan dat plan hangt wel een pittig prijskaartje want de centrales kosten 1.9 miljoen euro per stuk om te bouwen, waarmee de bouw van de centrales alleen al 5.7 miljoen euro kost. Daarnaast kost het aanleggen van een glasvezel netwerk naar de locatie ook zo’n 375 duizend euro, de grond zelf en de bouw van het datacentrum zullen ook wel het nodige kosten, waarmee ik schat dat de totale investering al snel hoger dan 10 miljoen euro zal zijn.

Om het ambitieuze plan te realiseren heeft UK Grid daarom twee opties. De eerste is om een derde partij het plan voor eigen rekening en risico te laten uitvoeren, waarna UK Grid de stroom bij die partij afneemt. De tweede optie is om geld aan te trekken van investeerders en het plan dan volledig zelf uit te voeren. De tweede optie heeft de voorkeur van UK Grid.

Niet alleen UK Grid loopt tegen stroomtekorten aan, ook Telecity wordt hiermee geconfronteerd legt woordvoerder James Tyler uit. Daarom bekijkt Telecity ook naar verschillende mogelijkheden om stroom op te wekken, want tegenwoordig is de beperkende factor niet langer de beschikbaarheid van ruimte, maar van stroom. Toegang tot stroomcapaciteit is een van de belangrijkste factoren voor Telecity om te kunnen groeien aldus Tyler.

Wido, 22 juli 2008 10:10 am

Ligt het aan mij of is 2MW niet echt veel vermogen voor een centrale? Daarnaast is 6MW in totaal voor in een DC ook niet heel veel? Ik denk dat een beetje DC dat zo verbruikt?

trebbor, 22 juli 2008 10:27 am

Mwaaa 6 megawatt is wel aardig wat. Sommige dc's hebben meer liggen, maar of ze het ook echt gebruiken?

Je kunt op 1 megawatt ongeveer 150 tot 250 racks plaatsen met 16 Ampere ieder... (correct me if im wrong)

Dus 6 megawat zou dan uitkomen op ongeveer 1000 racks?

Wido, 22 juli 2008 10:50 am

Mja, maar 1000 racks is nou niet echt heel veel?

trebbor, 22 juli 2008 10:55 am

Nou.... in gyrocenter staan er... 400/500? 1000 is toch een leuke vloer van 2000 tot 3000m2.

Vergelijk dat met easynet etc.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.