Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Voorjaarsoptimisme in de markt (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 10 maart 2011 08:01 uur

De Cebit is achter de rug. Het event dat jarenlang krimp kende is er tijdens de 25ste editie in geslaagd meer exposanten en bezoekers te trekken dan de voorgaande jaren. De grotere belangstelling voor deze editie kwam vooral door de gekozen thema’s. Cloud stond centraal en dat is overduidelijk een ontwikkeling waar veel partijen in geloven.

Het was interessant te zien bij persberichten en interviews op radio en tv hoe makkelijk cloud werd gepresenteerd als een oplossing voor uiteenlopende problemen. Of het draait om security, energieverbruik of dataopslag, cloud is beter dan de huidige technieken. Mede door die benadering was deze Cebit dan ook een beurs waar optimisme overheerste.

Datzelfde optimisme zie je terugkomen in de communicatie over de WebHostingDays, die einde deze maand worden gehouden. Dit jaar wordt het event nog groter en interessanter. Door de grote belangstelling duurt het zelfs een dag langer dan voorheen (jammer alleen van de nieuwe locatie).

Uiteraard zijn het optimisme en brede aandacht rond cloud goed voor de sector. Want nog los van de vraag of je als hoster, exploitant van datacenters of ontwikkelaar inzet op Iaas, Paas of Saas, cloud biedt kansen op nieuwe omzet en een andere klanten.

En ook bij die laatste groep, de klanten, lijkt iets te gebeuren. Vanuit heel Europa sijpelen berichten binnen over overheidsfinanciering van breedband aansluitingen.

Er is op ISPam al eens beschreven waarom de overheid niet zomaar geld mag stoppen in bedrijven die glasvezel blazen. Brussel is namelijk huiverig voor staatssteun, omdat daarmee eerlijke concurrentie wordt gefrustreerd. Om de economische crisis te lijf te gaan is echter deels afstand genomen van dat standpunt. Landen en regio’s mogen nu tegen gunstige condities geld lenen aan bedrijven die breedband aanleggen of de capaciteit uitbreiden. Dat is een goede zaak. Meer bandbreedte per aansluiting maakt namelijk verschillende cloud businesscases stukken eenvoudiger.

Daarom was men op de Cebit ook erg tevreden toen Berlijn bekend maakte dat er overheidsgeld beschikbaar komt voor de uitbouw van bestaande dsl en coax naar 50Mbit/s. De Engelse pers schreef vrijdag dat zowel de centrale overheid als een aantal gemeentes geld stoppen in het versneld upgraden dan wel uitrollen van breedband.

Ook in Nederland zijn er signalen die duiden op een versnelde uitrol van grotere bandbreedtes. Breednet maakte een deal bekend voor de provincie Noord Holland en Glashart heeft aangegeven in het vervolg uit te rollen als 30% (was 40%) van de huishoudens interesse toont.

Partijen die deze positieve ontwikkelingen én de onderlinge samenhang tijdig herkennen hebben een voorsprong. Ze kunnen namelijk in principe van het huidige optimisme in de markt profiteren.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...