Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Aantal .eu-domeinnaamregistraties groeit langzaam

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 8 maart 2011 08:08 uur

Ruim vier jaar na de introductie van de .eu-domeinnamen, zijn er nog altijd veel minder Europese dan Nederlandse internetadressen. Eind vorig jaar telde Eurid, de beheerder van het .eu top level domein (tld), ruim 3,3 miljoen registraties. Bij de SIDN waren op dat moment 4,2 miljoen domeinnamen vastgelegd.

Dat er nog steeds minder .eu-adressen dan .nl-domeinnamen zijn, ligt in ieder geval niet aan de Nederlanders. Na de Duitsers worden de meeste Europese domeinnamen door Nederlanders geregisteerd, zo blijkt uit de statistieken van Eurid (pdf).

Eind 2010 telde Nederland gemiddeld 26,3 .eu-domeinnamen per duizend inwoners. Bij de .nl-domeinnamen lag dat op 253,6 per duizend inwoners. Uit de cijfers blijkt verder dat – statistisch gezien – één op de 151 Europeanen een .eu-domeinnaam bezit.

Opkomende landen
Het aantal .eu-domeinnamen groeide vorig jaar van 3.206.646 naar 3.332.253 stuks. Volgens Marc van Wesemael, directeur van Eurid, is het aantal registraties vorig jaar met 6% toegenomen. Die groei is mede te danken aan het feit dat in het vierde kwartaal het aantal EU-lidstaten van 26 naar 27 ging.

Van Wesemael zegt trots te zijn op het behaalde resultaat. Naast de uitbreiding van de EU, was de toename van het aantal registraties ook te danken aan de vraag naar Europese domeinnamen in landen als Bulgarije, Estland, Polen en Italië.

Overigens zal Eurid zijn registratievoorschriften binnenkort wijzigen. Vanaf 7 april kunnen .eu-domeinen voor maximaal tien jaar worden vastgelegd. Nu is dat nog een periode van een jaar.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.