Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Grootste deel modems en routers thuisgebruik niet klaar voor IPv6

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 10 maart 2011 08:04 uur

Het overgrote deel van de modems en routers die consumenten thuis gebruiken, is niet klaar voor IPv6. Slechts een enkele fabrikant – waaronder D-Link en Apple’s Airport – levert apparaten die wel goed omgaan met IPv6, aldus een onderzoek van Networkworld.com.

De meeste apparatuur raakt letterlijk de weg kwijt bij de toepassing van DHCP in combinatie met IPv6. Opmerkelijk, zeker bij een marktleider als Cisco die wel IPv6 ondersteunt in de professionele routers, maar niet in de Linksys-producten voor thuisgebruik.

Het invoeren van IPv6 stuit in de praktijk op diverse problemen. Dat geldt niet alleen voor grote, professionele datacenteromgevingen, maar zeker ook voor de consument. Niet alleen moet een modem of een router geschikt zijn voor IPv6, ook het operating system van een pc moet het protocol aankunnen. Windows 7 is geschikt, maar bijvoorbeeld het nog steeds veel gebruikte Windows XP en ook Apple Mac OS X kunnen niet overweg met DHCPv6. Koppelen van dit type ‘platformen’ aan een IPv6-router stuit dus ook op problemen, zo heeft onderzoek van het gezaghebbende UNH-IOL (Universiteit New Hampshire) aangetoond.

De Internet Engineering Taskforce (IETF) werkt al geruime tijd aan een document waarin alle standaarden en minimum eisen aan IPv6 moeten worden opgenomen: de ‘Basic Requirements for IPv6 Customer Edge Routers’. Al in 2009 maakte de organisatie bekend met een leidraad te komen voor het protocol, specifiek voor implementatie op thuisrouters. Het document heeft echter nog steeds de status ‘draft’. Volgens de datering van het document moet een eindversie in juni van dit jaar gereed zijn.

Mark, 10 maart 2011 8:27 am

Indien DHCPv6 niet werkt dan is dat nog te overzien (het is wat werk, maar het is mogelijk om elk systeem in een huis/kantoor een eigen static IP te geven).

Of IPv6 ondersteund wordt vind ik dus een belangrijkere vraag. Het statisch instellen is te realiseren (met goede uitleg/documentatie kan een groot deel van de mensen dat zelf). En bij hosting klanten zijn wij ook wel bereid om (indien ze de juiste apparatuur hebben) het even in te stellen (op vaste tijden hebben we tijd om klanten hiermee te helpen). Als iedereen op die methode een deel doet kan het snel uitgerold worden zodra de access providers het ondersteunen.

Dick Tump, 10 maart 2011 9:07 am

Het stomme is, dat het eigenlijk vrij eenvoudig te implementeren is. Veel routers draaien uiteindelijk gewoon op Linux, dus DHCPv6 erop zetten, IPv6 kernel modules en kleine aanpassingen aan de webinterface, zou voldoende moeten zijn.

In geval van de Linksys routers, zie je dat door de community gebouwde firmwares vaak al gewoon IPv6 support hebben. Ook bij een Asus wireless router heb ik op die manier wel eens IPv6 op een netwerk werkend gekregen, gewoon via de webinterface, dus geen moeilijke dingen.

Laten we nou alsjeblieft eens zoveel mogelijk IPv6-compatible gaan maken. Dat Windows XP geen DHCPv6 wil doen is te accepteren, maar als de router dan gewoon netjes IPv6 doet, zijn tenminste alle Win7 en Vista systemen gewoon automatisch van IPv6 voorzien. Maar er worden constant smoezen verzonnen om er maar gewoon helemaal niks aan te doen...

patrick, 10 maart 2011 9:46 am

tja en dan heb je een router die het wel kan, dan is het maar de vraag of je kabel modem of je provider het wel wil aanbieden. het lijkt me zinvol om vanaf boven naar de klant te werken, niet vanaf de klant naar het internet. Want waarom zou je als klant een ipv6 produkt aanschaffen als je ISP toch nog niet van plan is om native ipv6 te gaan leveren. (i.e. UPC is zo traag als ..... )

Afstandsbediening, 10 maart 2011 1:42 pm

Het is natuurlijk gewoon pure geldklopperij en oplichterij.

Ze wisten al in de jaren 90 dat ipv6 eraan zat te komen. Maar bij een router die ik in 2008 gekocht heb zit geen ipv6, en ze weigeren tot dusver nog om een update te maken ervoor ook.

Dat is gewoon met opzet, zodat jij weer mooi een nieuwe router uit mag gaan zoeken.

Igor Ybema, 11 maart 2011 11:43 am

@Afstandsbediening waarom kocht jij in 2008 dan een router die geen IPv6 had? Je wist al vanaf de jaren 90 dat IPv6 eraan zat te komen :)

Afstandsbediening, 11 maart 2011 4:47 pm

@Igor Ybema

Nee, dat wist ik niet, ik ben geen fabrikant van netwerk apparatuur.

Marco, 14 maart 2011 12:05 pm

Vaak krijg je van je internetprovider een modem ter beschikking. Ik ben van mening dat alle providers die dit doen aan hun particuliere klanten, er zorg voor moeten dragen om alles om te zetten naar een modem dat wel IPv6 ondersteund als de klant erom vraagt.
Ik heb zelf Tele2, maar bij hun staan meer vraagtekens als dat er IPv6 adressen zijn.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.