- Door
- John T. Knieriem
- geplaatst op
- 11 maart 2011 08:08 uur
Voor de Nederlandse politie is het opvragen van telecomgegevens routine. Het lijkt wel een standaardprocedure als iemand wordt aangehouden. In 2010 werd ruim 2,5 miljoen maal een aanvraag naar klantgegevens gedaan.
Veel isp’s zijn op grond van de Telecommunicatiewet verplicht dagelijks klantgegevens van bijvoorbeeld adsl-lijnen aan het CIOT te verstrekken. En dat dit niet voor niets is, is duidelijk. De overheid maakt gretig gebruik van deze gegevens.
Blijkbaar wordt bijna iedereen die wordt aangehouden gezien als een potentiële misdadiger die iets op zijn geweten heeft waarvoor je 4 jaar de bak in kan. Dat moet namelijk de verdenking zijn voordat er telecomgegevens opgevraagd mogen worden. Voor de sterke arm is iedereen een potentiële Willem Holleeder.
Een groot argument bij de invoering van de wet die de verstrekking van telecomgegevens afdwingt, was dat daarmee het terrorisme beter bestreden kon worden. Uit het overzicht dat het ministerie heeft opgesteld blijkt echter dat in 2010 maar 1 maal op grond van een de opsporing van terroristeninformatie werd opgevraagd.
Het aantal opvragingen is zo groot dat elk regionaal korps wel haast permanent enkele mensen beschikbaar moet hebben om de aanvragen te verwerken.
Er is veel kritiek op de werkwijze van de opsporingsdiensten. De belangrijkste aanleiding is het voortdurende gebrek aan controle over wie, wanneer en hoe in de databank kan grazen. Al jarenlang is de controle op de toegang tot de database beneden de maat, zo bleek uit een audit die medio vorig jaar werd gepubliceerd. Zo kwam tijdens het onderzoek boven water dat opsporingsambtenaren hun inloggegevens uitwisselen, waardoor mensen die niet bevoegd zijn toch de database in kunnen.
Maar het gaat justitie nog allemaal niet ver genoeg. Er zijn vergaande plannen om de bevoegdheden drastisch uit te breiden. Het enige dat nog ontbreekt is dat het gesprek, dat je gevoerd hebt via de telefoon, opgenomen wordt. In alle andere gegevens wil justitie onbeperkt kunnen grasduinen.