Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Japanse datacenter-infrastructuur blijkt bestand tegen aardbeving

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 14 maart 2011 08:02 uur

Ondanks het feit dat de aardbeving die Japan afgelopen vrijdag trof, een kracht had van liefst 8,9 op de schaal van Richter, blijkt het overgrote deel van de datacenters in het land gewoon operationeel te zijn. Dat geldt ook voor de zwaar getroffen Tohoku-regio in het noordoosten. Alleen telecomprovider NTT meldt ernstige storingen als gevolg van uitval van services in datacenters, aldus ZDNet Japan.

Andere bedrijven meldden dat alle services in de lucht zijn. Dat geldt ook voor het nagelnieuwe datacenter dat Amazon begin deze maand opende in Tokyo. Vanuit dit nieuwe datacenter opereert Amazon cloudservices – Amazone Web Services (AWS) – voor de regio.

Veel services zijn in het kader van disaster recovery overgeschakeld naar zogeheten co-locations, secundaire datacenters in andere regio’s. In de meeste gevallen is dit soepel verlopen, al worden wel verstoringen gemeld in latencygevoelig dataverkeer, zoals videostreaming. De meeste bedrijven, waaronder NEC, IBM Japan, Google en grote internet service providers Sakura, IDC Frontier en GGO, melden dat internetdiensten normaal in de lucht zijn, maar dat vooral service desks en klantcontactcentra telefonisch moeilijk bereikbaar zijn. Dat laatste heeft te maken met het feit dat een aantal vaste telefoonlijnen wel zijn verwoest.

Ervaring na Kobe
Uit alles blijkt dat Japanse bedrijven na de ramp in Kobe – een stad die in 1995 zwaar werd getroffen door een aardbeving – enorm hebben geïnvesteerd in datacenters die bestand zijn tegen dit soort natuurgeweld. Zo zijn meer dan duizend Japanse ondernemingen goede klanten van Worksafe Technologies. Dit Amerikaanse bedrijf beveiligt computerracks tegen ‘seismische schokken’ door het rack niet aan de vloer te verankeren, maar op twee verende, afzonderlijk van elkaar bewegende platen. Hierdoor worden schokken geabsorbeerd in de vloerplaten. Worksafe heeft dit idee gepatenteerd onder de naam ISO-Base Seismic Isolation.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.