Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Singapore wil meer groene datacenters

  • Door
  • Caroline van Soelen
  • geplaatst op
  • 14 maart 2011 08:06 uur

De regering van Singapore heeft een onderzoek aangekondigd naar het energieverbruik van datacenters. Computerproducent Hewlett Packerd is gevraagd om het verbruik te onderzoeken en een gemiddeld energieniveau van datacenters vast te stellen. Dit moet leiden tot een milieuvriendelijke en efficiëntere omgang met energie in de datacenters in het Aziatische land.

Singapore is een populaire plek voor datacentra en cloud computing activiteiten van bedrijven die willen uitbreiden in het Oosten. Enkele dagen geleden kondigde IBM aan meer dan 27 miljoen euro te investeren in een nieuw datacenter in de stadsstaat. Cloudactiviteiten zijn al langer populair in Zuidoost-Azië, maar langzame of slechte service bleek echter een reëel risico door het gebrek aan locale datacenters. Door de recente bouw van nieuwe datacenters kan cloud computing in dit deel van Azië de wereldwijde groei bijbenen.

De Singaporese autoriteiten kondigden in maart 2010 al de Green Data Centre Standard aan. Deze tools, die datacenters moeten helpen om duurzamer te werken, worden nu ontwikkeld door het IT Standards Committee.

In Nederland is er sinds enige tijd de Meerjarenafspraak Energie Efficiëntie, waar vorig jaar opnieuw een grote groep ict-bedrijven zich bij heeft aangesloten. Dit meerjarenplan moet het energieverbruik in onder andere datacenters van de deelnemers efficiënter maken. Bedrijven die meedoen proberen hun verbruik jaarlijks met 2% te verminderen. Er zijn twee manieren waarop de bedrijven kunnen bijdragen: door het aanpakken van het eigen energieverbruik of door innovatieve ict-toepassingen voor andere organisaties.

Onder andere grootmachten Intel, British Telecom en Imtech meldden zich om meer te gaan doen aan energiebesparing. Imtech en BT kondigden bovendien eind 2010 aan te gaan samenwerken om alle datacenters van BT te gaan verduurzamen. Twee maanden geleden haalde Imtech nog een miljoenenorder binnen om een groot aantal datacenters in Duitsland te helpen met het terugdringen van hun energieverbruik.

Ondanks alle berichten over groene datacenters en duurzame energie blijken veel bedrijven de energiekosten te verbergen. Recent onderzoek van ISPam toonde eerder deze maand aan dat de meeste datacenters hun exacte energieverbruik niet willen prijsgeven.

ISPam.nl Job board

Marco, 14 maart 2011 12:01 pm

Misschien een Tsunami koppelen aan een krachtcentrale. is wel groene energie. Ze komen nu steeds vaker voor.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?