Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Britse isp’s geven openheid over controle internetverkeer

  • Door
  • Caroline van Soelen
  • geplaatst op
  • 16 maart 2011 08:01 uur

Britse internetproviders hebben een overeenkomst getekend om openheid te geven over de controle van het internetverkeer op hun netwerken. British Telecom, Sky, TalkTalk, Virgin Media, O2 en Vodafone, samen verantwoordelijk voor 90% van het internetverkeer in het Verenigd Koninkrijk, hebben de vrijwillige code of practice getekend.

Met het tekenen van de gedragscode verplichten de bedrijven zich klanten te informeren over de hoeveelheid controle op internetverkeer, het waarom en het eventuele effect op de klant. Alle informatie moet duidelijk en makkelijk te controleren zijn.

Daarnaast moeten ze een rapport publiceren met alle gegevens waarmee klanten de verschillende providers kunnen vergelijken. Deze rapporten zijn vanaf juni beschikbaar op de websites van de telecombedrijven. De overeenkomst gaat dit jaar door een testfase, waarna de resultaten in 2012 worden geëvalueerd en geperfectioneerd.

Voorrang
Tijdens drukke uren op internet raken netwerken verstopt met grote hoeveelheden data. Beheer van internetverkeer wordt meestal ingezet door providers om de doorstroom van hun netwerken te bevorderen. Belangrijke content krijgt voorrang en de snelheid voor grootgebruikers wordt omlaag gebracht. Video gaat bijvoorbeeld voor op e-mail en peer-to-peer verkeer krijgt minder ruimte tijdens spitsuren.

De overeenkomst moet contentafspraken van isp’s met contentproviders aan het licht brengen. Voorstanders van netneutraliteit vrezen dat dit het einde kan betekenen voor gelijkheid van content op internet. Enkele telecombedrijven zouden plannen hebben om gebruikers te laten betalen voor zogenaamde priority content (met name video) tijdens drukke uren. Deze content zou sneller verzonden kunnen worden en van betere kwaliteit zijn.

De overeenkomst komt enkele dagen nadat uit onderzoek van de Britse telecomautoriteit Ofcom (vergelijkbaar met OPTA) bleek dat providers vaak slechts de helft van de geadverteerde snelheid op breedbandverbindingen kunnen bieden.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.