Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Iemand bestelt een webhostingpakket op jouw naam, wat nu?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 21 maart 2011 08:08 uur

Van het weekend las ik dit topic op webhostingtalk.nl, waarbij de vraag werd gesteld, wat te doen als een derde een webhostingpakket besteld heeft op jouw naam, waar jij niet om gevraagd hebt en niks van af weet. Wat te doen als de webhoster van jou vraagt zijn rekening te betalen?

Er zijn in deze zaak drie partijen. Allereerst de persoon wiens naam is gebruikt, daarnaast de webhoster en de derde partij is de persoon die op naam van iemand anders het webhostingpakket heeft besteld. In de casus op webhostingtalk.nl ging het over een minderjarig kind van de persoon, maar de minderjarigheid is in dit geval niet relevant.

De vraag die  voor de persoon op wiens naam het webhostingpakket is besteld, is het belangrijk om te weten of hij gebonden is aan het webhostingovereenkomst of wellicht om een andere reden de rekening van de webhoster toch moet betalen. Juridisch gezien is het daarbij de vraag of de derde in naam van deze persoon de webhostingovereenkomst mocht sluiten?

Dat zou enkel zo zijn indien deze persoon een volmacht heeft gekregen. Indien er een volmacht is verleend, dan is het antwoord ja. Indien dat niet het geval is, kan het nog zo zijn dat de webhoster door gedragingen van de persoon op wiens naam besteld is, heeft mogen vertrouwen dat de derde een volmacht had. Dat mag niet snel worden aangenomen. Indien iemand anders dus op jouw naam een webhostingpakket besteld, waar je niks van af weet, dan ben je niet gebonden en hoef je de rekening niet te betalen. Als je logisch nadenkt zou het ook te gek voor woorden zijn, als dat wel zo zou zijn.

De webhoster blijft overigens niet met lege handen achter. De derde die het webhostingpakket besteld heeft, is niet zelf gebonden aan de webhostingovereenkomst, maar hij staat wel in voor het bestaan van de volmacht om in naam van de persoon in kwestie te handelen. Nu hij geen volmacht had, is hij wel verplicht de schade die de webhoster hier door lijdt te vergoeden.

De schade die de derde zal moeten vergoeden zal in ieder geval bestaan uit de kosten die de webhoster heeft moeten maken voor bijvoorbeeld de domeinregistraties. Of ook de gederfde winst van de webhoster moet worden vergoed is afhankelijk van verschillende factoren. Als de derde ter kwader trouw was, lijkt mij dat al snel op zijn plaats. Daarnaast is  de derde indien hij het webhostingpakket zelf heeft gebruikt, ook gehouden om op grond van onverschuldigde betaling de prijs van het webhostingpakket voor de periode dat hij het in gebruik had te vergoeden aan de webhoster.

ISPam.nl Job board

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...