Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datacenters zijn groeimarkt in Nederland

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 23 maart 2011 08:04 uur

De datacenters in Amsterdam hebben vorig jaar een flinke groei doorgemaakt. De totale vloeroppervlakte verdubbelde vorig jaar ten opzichte van 2009. Dat blijkt uit de meest recente European Data Centres-onderzoek van vastgoedadviseur CB Richard Ellis (CBRE). In totaal nam de vloeroppervlakte toe met 8.150 vierkante meter. Alleen Londen deed het nog beter, aldus CBRE.

Amsterdam blijft daarmee een populaire locatie voor datacenters, hetgeen mede te danken is aan de alom geprezen AMS-IX. Voor Terremark was de AMS-IX reden om haar nieuwe center op Schiphol-Noord te vestigen. De populariteit van Amsterdam blijkt ook uit de nog geplande uitbreidingen. Zo zal Telecity eind van dit jaar een vijfde center openen met ruim 6.000 vierkante meter aan vloeroppervlakte. Ook Evoswitch en Interxion kondigden al uitbreidingen aan van hun faciliteiten.

Proserve
Ook buiten Amsterdam schieten de datacenters gelijk paddestoelen uit de grond. Proserve opende in Alblasserdam onlangs de deuren van haar ‘dataplace’ dat uiteindelijk ruimte moet bieden aan 32.000 fysieke servers. Daarmee is dit datacenter het grootste van Zuid-Holland. Bijzonder aan dit center is het feit dat de stroom volledig afkomstig is van windenergie.

Jeroen, 24 maart 2011 2:19 am

lekker dan bij windstil..

Rik, 27 maart 2011 2:41 pm

Nou, nou... grootste van Zuid-Nederland?

In Maastricht heb je een zeer modern datacenter van Cofely GDF-Suez met een externe energiecentrale en een netto-vloeroppervlak van 5.000 m2 (tegenover 1.800 m2 voor Dataplace) met een uitbreidbare 2 x 2.500 KVA (tegenover een 1.750 KVA max aansluiting bij Dataplace).

Het is groot, maar niet de grootste.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.