Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Groot gevaar: Mobiele Malware

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 24 maart 2011 08:09 uur

Er is de afgelopen maanden een sterke groei van malware op mobiele apparaten. Dat stelt Dennis Maslennikov, de mobiele malwarespecialist van Kaspersky Lab.

De malware richt zich vooral op het  J2ME-platform. Hieruit blijkt dus dat niet alleen smartphones gevaar lopen om te worden getroffen door malware, maar ook gewone mobiele telefoons.

Na het J2ME wordt Symbian het meest aangevallen, gevolgd door Python. Maar ook Android moet het ontgelden,  eind december 2010 waren er maar liefst vijftien specifiek op Android gerichte malwareprogramma’s en zeven malwarefamilies.  Voor iOS zijn er op devices die een zogenoemde jailbreak hadden, voor het installeren van spelletjes van derde partijen of niet door Apple ondersteunde applicaties, eveneens malware-programma’s gevonden.

Het gebruik van via sms verspreide trojans  is de meest effectieve manier van verspreiding. Andere activiteiten waarmee criminelen geld kunnen verdienen, zijn onder meer mobiele phishing en het stelen van wachtwoorden die op mobiele telefoons zijn opgeslagen. Inmiddels zijn de eerste mobiele botnets opgedoken en wordt ook steeds meer op afstand bedienbare software gebruikt.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.