Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Roaming moet ook op wifi mogelijk zijn’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 24 maart 2011 08:03 uur

De Wi-Fi Alliance wil dat het verbinden met wifi-hotspots wordt vereenvoudigd. De belangenorganisatie pleit daarom voor het mogelijk maken van roaming tussen verschillende wifi-netwerken.

Nu is het vaak nog omslachtig om een verbinding met een wifi-netwerk te krijgen omdat er gebruikersnamen, wachtwoorden of creditcardgegevens moeten worden ingevuld. Maar dat moet eenvoudiger kunnen, vindt de alliantie.

Vooral omdat wifi-netwerken veel goedkoper zijn uit te rollen dan mobiele telecomnetwerken met bijvoorbeeld umts-dekking. Ook zijn er geen problemen met de frequenties voor wifi, zoals die er wel zijn met umts en de snellere LTE-technologie via de mobiele zendmasten. Bovendien zou het de mobile telecomnetwerken ontlasten. Tussen 2011 en 2012 wordt waarschijnlijk 4,56 miljoen TB aan data over mobiele netwerken gepompt.

Bij gsm- en umts-netwerken is het mogelijk om ongemerkt over te gaan van het ene netwerk naar het andere. Om deze roaming tussen verschillende wifi-netwerken gerealiseerd te krijgen, heeft de belangengroep een reeks eisen opgesteld die nodig zijn voor software en een netwerk waarop wifi-roaming kan worden getest.

De software moet de dichtstbijzijnde wifi-hotspots vinden en automatisch met behulp van een sim-kaart inloggen. Het is nog niet helemaal duidelijk wat de gebruiker zou moeten doen om in te loggen, wel zal het eenvoudiger worden dan nu, verzekert de Wi-Fi Alliance.

Hiervoor zullen in de toekomst dan wel afspraken moeten worden gemaakt tussen serviceproviders en hardwarefabrikanten. Zij zullen ook roaming-contracten voor wifi-hotspots moeten gaan opstellen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.