Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Microsoft betaalt 5 miljoen euro voor blok IPv4-adressen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 25 maart 2011 08:07 uur

De eerste aanwijzingen dat de laatste IPv4-blokken duur betaald worden, lijken er te zijn. Microsoft heeft voor 7,5 miljoen dollar een blok IPv4-adressen van het failliet verklaarde Nortel Networks overgenomen.

Nog voordat de IANA in februari de laatste blokken met IPv4-adressen verdeelde onder de Regional Internet Registries (RIR), werd al gespeculeerd over het ontstaan van een levendige handel in de laatste IPv4-adressen.

Het netwerkbedrijf Nortel Networks, dat sinds 2009 in een soort uitstel van betalingsfase verkeert (chapter 11), heeft sindsdien al diverse bedrijfsonderdelen van de hand gedaan. De meest recente verkoop is de verkoop van 666.624 IPv4-adressen. De nieuwe koper is Microsoft die de adressen voor 7,5 miljoen dollar (5,3 miljoen euro) wil overnemen, zo valt op te maken uit een document (pdf) van de rechtbank in Delaware. Dit komt neer op 11,25 dollar (8 euro) per IPv4-adres.

Het is tevens de eerste openbaar gemaakte verkoop van een blok IPv4-adressen sinds de mededeling van de ICANN dat de voorraad aan IPv4-adressen op was.

Nortel is volgens nieuwssite Domainincite.com al ruim een jaar gesprekken aan het voeren met potentiële kopers van deze IPv4-adressen. Van de 14 mogelijke kopers brachten er vier ook een bod uit. Het bod van Microsoft bleek de hoogste te zijn.

De verkoop is in de publiciteit gekomen dankzij de verkoop van failliete onderdelen van Nortel Networks. Volgens een woordvoerder van de ICANN duidt deze koop er nog niet op dat er al een zwarte markt voor IPv4-adressen is ontstaan. “Bovendien zal -als het gebruik van IPv6 toeneemt- de waarde van IPv4-adressen in de toekomst alleen maar afnemen”, aldus de ICANN.

ikke, 25 maart 2011 9:10 am

gaan ip blokken niet retour arin/ripe als de eigenaar falliet gaat, net zoals met domeinen/sidn?

Gerwin, 25 maart 2011 9:26 am

Het grote hamsteren is begonnen.

@ikke volgens mij heb je gelijk, maar ik weet niet of dat een regel van IANA is of RIPE specifiek. Maar goed ze zullen wel onder de regeltjes uitkomen ;)

patrick, 25 maart 2011 9:54 am

dit zou dus gewoon niet moeten kunnen, erg slechte zaak. Al zijn de IPv4 IP straks na IPv6 natuurlijk geen bal meer waard, een erg goede investering lijkt het niet, tenminste niet voor de lange termijn. Al kijken investeerders daar natuuurlijk helemaal niet meer na, het is allemaal korte termijn handel geworden.

Lennie, 26 maart 2011 8:15 pm

Betreffende ARIN, als ik het goed heb begrepen gaat het hier om "legacy space". IP-adressen van voor dat ARIN bestond en dus gaan ze niet terug naar ARIN.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.