Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

OPTA gaat op in grote nieuwe toezichthouder

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 28 maart 2011 08:06 uur

De OPTA , de Consumentenautoriteit en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) worden samengevoegd tot één nieuwe toezichthouder. Dat staat in een voorstel dat afgelopen vrijdag is goedgekeurd door het kabinet.

Het voorstel is afkomstig van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De voornaamste reden om de drie toezichthouders samen te brengen is de bezuiniging die het oplevert.

De samenvoeging past bij ‘een kleinere en slagvaardige overheid’. “Daarvan profiteren niet alleen bedrijven en consumenten, maar ook de belastingbetaler”, aldus de minister. “Bovendien komt hiermee een eind aan de overlap aan taken en wordt de kennis over markttoezicht beter verdeeld.”

Taken blijven ongewijzigd
De OPTA is onder meer belast met het toezicht op de naleving van het spamverbod. Verder speelt de telecomwaakhond, samen met het Agentschap Telecom, een belangrijke rol bij de uitvoering van de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens.

De NMa treedt als handelswaakhond op tegen kartelvorming en economisch machtsmisbruik, en houdt toezicht op fusies, en op de energie- en vervoerssector. De Consumentenautoriteit zorgt dat bedrijven geen inbreuk maken op de rechten van consumenten.

De samenvoeging van de drie aparte toezichthouders moet in 2013 voltooid zijn. Wie de leiding krijgt over de nieuwe toezichthouder, is nog niet duidelijk.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.