Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Oracle stopt met ontwikkeling voor Itanium

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 28 maart 2011 08:05 uur

Oracle stopt met de ontwikkeling van software die geschikt is voor servers die draaien met Intel’s Itanium-chips. Oracle zet volledig in op de x86-processoren, in lijn met de strategie van Intel.

Daarmee volgt Oracle het voorbeeld van Microsoft en ook Linux-ontwikkelaar Red Hat, dat vorig jaar al aankondigde te stoppen met de ontwikkeling van operating systemen voor Itanium-machines. Volgens Microsoft kent Itanium teveel beperkingen in schaalbaarheid en stabiliteit. Alleen Windows Server 2008 R2 ondersteunt het Itanium-platform nog.

Volgens deskundigen is de aankondiging van Oracle overigens niet schokkend. HP is de enige fabrikant die nog op redelijke schaal Itanium-chips gebruikt in servers, onder meer in de Integrity-reeks en de Superdomes. HP bedient tachtig procent van de Itanium-markt, Hitachi en Fujitsu Siemens pakken het overige stuk. Oracle stelt in het persbericht dat de keuze mede wordt ingegeven door het feit dat CEO Leo Apotheker van HP Itanium niet heeft genoemd in zijn visie op HP-servers voor de lange termijn.

IBM
Het is een bekend gegeven dat het niet botert in de samenwerking tussen HP en Oracle. Het feit dat Oracle voormalig HP-topman Mark Hurd daags na zijn ontslag bij HP inlijfde, viel bij de hardwarefabrikant niet in goede aarde. Het besluit van Oracle om Itanium nu in de ban te doen, zal geen goed nieuws zijn voor de relatie tussen de twee bedrijven. Helemaal niet omdat Oracle-klanten op termijn worden gedwongen om over te stappen op andere hardware. Deskundigen stellen dat vooral IBM garen zal spinnen bij het besluit.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.