Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Internetpionier Paul Baran overleden

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 29 maart 2011 08:04 uur

Paul Baran, de bedenker van één van de belangrijkste technieken achter het internet, is afgelopen zaterdag op 84-jarige leeftijd overleden. Baran bedacht het zogenoemde packet switching waarmee gegevens als afzonderlijke kleine pakketjes over een netwerk worden verstuurd. Baran overleed aan de gevolgen van longkanker, zo meldt de New York Times.

Baran ontwikkelde packet switching in opdracht van Advanced Research Projects Agency (Arpa), een onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger. Met de technologie werd het mogelijk om systemen onderling met elkaar te verbinden, zonder telkens een aparte lijn te moeten reserveren voor de gegevensoverdracht. Vanzelfsprekend stonden met name telecombedrijven als AT&T niet te springen om deze technologie te implementeren: het aantal fysieke verbindingen werd met packet switching geminimaliseerd.

Arpanet
Het idee voor de technologie stamt uit medio jaren zestig, Arpa pastte het voor het eerste toe in het Arpanet dat in 1969 werd opgericht. Arpanet geldt als de voorloper van het moderne internet. Later werkte Baran nog aan de eerste versies van het dsl-modem.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.