Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europa wil internetconsument beter beschermen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 29 maart 2011 08:05 uur

Consumenten krijgen, als het aan de EU ligt, niet 7 maar 14 dagen bedenktijd om van hun internetaankoop af te zien. Ook moeten de retourkosten van kleine bestellingen worden vergoed.

Dat zijn enkele hoofdpunten uit een wetswijziging  waarmee het Europees Parlement eind vorige week heeft ingestemd.

Doel van de nieuwe regels is het vertrouwen van de consument te vergroten onder meer bij het doen van online aankopen in andere EU-landen. Ook moet de consument zo beter beschermd zijn en is het de bedoeling om de e-commerce te stimuleren.

Volgens het Europees Parlement moet het voor consumenten duidelijk zijn bij wie ze kopen, wat ze kopen en hoeveel het ze gaat kosten als ze online of uit een catalogus bestellen. Na een aankoop moeten consumenten 14 dagen de tijd krijgen om hun bestelling kosteloos terug te sturen. Het betaalde bedrag moet binnen 14 dagen worden teruggestort. Alleen bij bestelling met een waarde van 40 euro of meer mag de verkoper kosten berekenen voor het retoursturen.

Omdat fouten bij de bezorging bij consumenten veel ergernis opleveren, moet een levering binnen 30 dagen na bestelling worden geleverd. Gebeurt dat niet dan heeft de consument het recht om van zijn koop af te zien. In dat geval is de verkoper de partijen die eventuele kosten en schade moet incasseren.

De wetswijzigingen betreffen overigens niet alleen internetaankopen, maar ook andere vormen van winkelen op afstand, zoals per telefoon en per post. De bedenktijd zou ook gelden voor bijvoorbeeld internetveilingen, maar niet voor de aankoop van digitale goederen zoals muziek, films of software.


Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.