Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

DHPA werkt aan escrow bij faillissement van hosters

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 31 maart 2011 08:05 uur

De Nederlandse organisatie voor hostingbedrijven, de Dutch Hosting Provider Assocation (DHPA), werkt aan een systeem dat data ‘overneemt’ als een van de leden failliet gaat.

Het systeem – in de markt bekend onder de term escrow – bestaat in de eerste plaats uit de afspraak dat leden van de DHPA voor elkaar klaarstaan als een van de collega’s door bankroet de activiteiten moet staken. Klanten failliete bedrijven kunnen dan vaak niet meer bij systemen of data. Dat wordt met dit systeem voorkomen.

Aanleiding is het faillissement van InfoTechnology dat actief was met Elektronische Patientendossiers (EPD) en in dat kader medische dossiers hostte voor onder meer huisartsen. De DHPA werkt nu aan een systeem waarmee de data toch kan worden ontsloten en de dienstverlening door collegabedrijven kan worden voortgezet. In het geval van InfoTechnology werden de activiteiten per direct overgenomen door RAM Mobile Data.

Juridisch
De DHPA heeft inmiddels ervaring opgedaan met hosting-escrow. Met hulp van Cisco en IBM heeft de organisatie een proof-of-concept gebouwd waarmee het uiteindelijk mogelijk is om complete clouddiensten met minimale onderbreking over te zetten naar een andere hoster.

Wel moeten er nog juridische zaken worden geregeld, stelt voorzitter Jan Willem des Tombe van DHPA in een interview met Webwereld. Een collega-hoster kan niet zomaar diensten overnemen van een hoster die bankroet gaat. Des Tombe pleit dus voor een constructie met een trusted third party dat toezicht moet houden op dergelijke transfers.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.